Stopp för kommentarer på Norrbottens-Kurirens bloggar

Anonyma personers möjlighet att förtala, kränka och mobba andra människor  – och ge spridning till skitsnacket -har ökat lavinartat i takt med möjligheterna på internet. Tidningarnas kommentarsfunktioner kopplade till olika artiklar på nätet rensas dagligen från allt från rasistiska till hatiska förtalskommentarer. Likaså översvämmas många bloggare med anonyma påhopp, vilket gör att många t.o.m. slutar blogga.

I vårt norra grannlän har en av de stora tidningarna, Norrbottens-Kuriren, numera stängt kommentarsfunktionerna på ALLA bloggar. Debatterna och kommentarerna spårade oftare och oftare ut, med personliga påhopp och kränkningar på dem som bloggade. De ansvariga fick ägna timme efter timme till att I EFTERHAND rensa bort angreppen. Men då är det ju ofta redan försent. Skadan är skedd.

Detta har nu fått tidningen att ta steget att helt stoppa möjligheten till att ge kommentarer på bloggarna. Och tyvärr är inte problemen isolerade till bloggarna utan även i olika chattar som arrangerats gar det spårat ur – spelare i Luleå hockey har hotats till livet på hockeychattarna. Som ett exempel.

En av de stora poängerna med nätet är friheten, inte minst möjligheten till debatt och möjligheten för alla att kommentera saker och ting. Det ska vara högt i tak.

Men lagen måste gälla även på internet. Förtal är förtal, även om det sker under skydd av anonymiteteten som tidningarnas kommentarsfunktioner ger möjlighet till. Här har tidningarna och de ansvariga utgivarna ett stort ansvar att hålla rent. Nätmobbning kan aldrig accepteras!

 

Etiketter: , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Paul Redstig

  Lösningen är mycket enkel endast registrerade medlemmar med bekräftad identitet ges möjlighet att skriva kommentarer.

  Det skulle visserligen inte hindra någon från att hota.

  Har själv råkat ut för sånt

  Men då är det helt klart vem som är ansvarig

 2. Anskar

  Ingen risk på VK där alla kommentarer går igen VK:s redaktion innan dom publiceras – redaktörerna släpper inte igenom något som dom själva inte kan stå för.

  Har du problem med detta?

  Du svarar inte på kommentarer på nätet som är det allra minsta kritisk mot alliansen politik – vilken typ av politiskt samtal är det?

  Det börjar likna det samhälle som finns (fanns) i öst!

 3. Putte

  Paul så resonerar en mörkblå politiker som vill ha MAKT över befolkningen.

  Insändare med signatur (likaså kommentarer) är en rättighet som är lagstadgad!

  Om ni ”Blåm..” inte vill ha kommentarer på era mörkaste tankar – låt bli att blogga och försöka ”dyvla” på oss dessa åsikter – enkelt!

 4. Paul Redstig

  Varken Putte eller Anskar har förstått.
  Att det som i många många andra forum bör gå utmärkt att skriva under Nick = Påhittat namn

  Det viktiga är att VK vet vem som skriver.
  Så är det inte nu när det går skriva utan att tidningen har någon kontroll på vem som står bakom.

 5. lf

  Men menar du Ågren att det inte finns en sensur hos VK? Men kanske menar du att vi vanliga medborgare bara skall ta till oss ditt budskap ograverat.

 6. Anskar

  Paul jag vet inte var du varit de senaste 10 åren men alla kommentarer som sänds in till VK kommer från en e-postadress som VK har kontroll över och därmed vet vart den kommer ifrån.

  Jag förstår att du som mörkblå vill kontroll över alla medborgare – VAKNA det är 2010 och valår!

 7. Anders Ågren

  Svar till Anskar (2010-01-16 10:38)
  Nej, jag bara konstaterar att anonyma kommentarer tenderar på sina håll att urarta. Och i Kurirens fall så tvingades man stänga kommentarsmöjligheten eftersom det bara blev persoangrepp och förtal.

  Det är viktigt att alla tidningar, så också VK, är noggranna med vad de släpper igenom.

  Avslutningsvis så tycker jag att du har fel om att jag inte svarar på kommentarer som är det minsta kritiska mot Alliansen. De flesta får faktiskt ett svar.

 8. Anders Ågren

  Svar till lf (2010-01-16 16:44)
  Ibland tycker jag att VK har släppt igenom saker som inte borde få finnas på sidan. Såväl hot som grova personangrepp. Det har dock inte varit kommentarer på min egen blogg, men på andras.

  Nätmobbning är inte OK.

 9. lf

  Ja du måste naturligtvis ju ta VK i örat.Det är ju bra att inte du drabbats.Varför bloggar du?Är det för att du skall få ut ditt politiska budskap? Jag tror att det är så.Har du tänkt på att kommentarer kommer från medborgare.
  Beivrar VK närmobbning?

 10. Putte

  ”Ibland tycker jag att VK har släppt igenom saker som inte borde få finnas på sidan. Såväl hot som grova personangrepp. Det har dock inte varit kommentarer på min egen blogg, men på andras.”

  Det är väl ”gulligt” att du försvarar din högerkollega Edward Riedl – ER håller själv en ”hög svansföring” på sin blogg med ”otrevliga” svar till de som kommenterar hans blogg. Gör man så som ER får man den nivå på bloggen som man ”förtjänar” – och det gör Riedl.

 11. Anders Ågren

  Svar till lf (2010-01-17 16:45)
  Hej! Självklart är det för att kunna få möjlighet att blogga om mina politiska idéer och förslag. Men det hindrar ju inte att jag tar avstånd från anonyma personaangrepp, förtal och smutskastning.

 12. Pingback: Bluffen om ”snusförbud” | Alejandro Caviedes (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.