IKEA!

Detta är en glädjens dag för oss i Umeå!

Som ni redan har sett på nätet, så har vi idag tagit ett stort steg närmare en IKEA-etablering i Umeå. IKEA har bestämt sig för var de vill bygga sitt varuhus i Umeå. Vi har på eftermiddagen i kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott tagit beslut om en gemensam avsiktsförklaring/markreservation med IKEA och IKANO.

IKEA är alltså intresserade av att utveckla ett område vid Entré Syd för handelsändamål.

Detaljplanering skall påbörjas omedelbart och avsikten är att överlåtelse av området ska ske före årsskiftet. Snabba puckar alltså. IKEA:s avsikt är att tillsammans med IKANO uppföra ett IKEA-varuhus på ca 32-36.000 m2, samt övrig detaljhandel på ca 36-40.000 m2. Detaljplanen ska medge handel och kontor, ge förutsättningar för byggandet av ett IKEA-varuhus samt lokaler för detaljhandel inklusive livsmedel. Planen ska även medge exempelvis restaurang, lager, snabbmat och försäljning av drivmedel.

Vi har nu på eftermiddagen haft presskonferens tillsammans med IKEA- och IKANO-representanter. Platsen var just Entré Syd. Nu ska vi göra allt från kommunens sida för att den fortsatta processen ska löpa så smidigt som möjligt.

En IKEA-etablering innebär många nya arbetstillfällen till Umeå och vår region. Det här kommer innebära att Umeå som handelsstad stärks avsevärt, och att Umeå som Norrlands tillväxtmotor ytterligare förstärks.

 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Hans

  Hejsan Anders!
  Jag gläds också över att Ikea tänker komma till Umeå men jag undrar varför man väljer entré syd? Förstår att detta kanske inte är ditt bord men du kanske har insikt i varför? Jag har alltid haft för mig och tror fortfarande att handel föder handel och att den bör hållas ihop på stora handelsområden för att nyttja denna fördel samt locka hit många andra stora handelskoncerner. Typ som Birsta i s-vall. Men i Umeå gör vi precis tvärtom.. sprider ut all handel runt om stan på nya områden hela tiden.. Om man ska åka runt o kika på lite olika ställen får man köra flera mil… Miljömässig katastrof… Dessutom butikerna på Klockarbäcken känner sig lurade, De skulle aldrig ha byggt något där överhuvudtaget.. Varför satsar man inte vidare på ersboda/mariedal, entré Norr eller I20 skogen som ligger väldigt bra till istället?
  Hur ser planen ut gällande växande handel på entré syd? Kommer fler stora kedjor att rymmas där eller blir det ytterliga nya områden för dessa? antar att Ikea kommer locka hit fler kedjor förhoppningsvis men frågan är var??
  Mvh Hans

 2. Anders Ågren

  Svar till Hans (2011-09-07 08:53)
  Hej Hans! Ja, beträffande IKEAs och IKANOs överväganden så får du nog vända dig till dem. Jag kan bara konstatera att de har undersökt de olika lokaliseringsaletrnativ som fanns i Umeå, och slusatsen var tydlig – Entré Syd var deras val. Från moderat sida har vi längre kritiserat att man inte öppnat upp för mer handel uppe på Ersbosa-området. Många företag har önskat etablera sig där, men fått kalla handen av kommunen tidigare. Vi från(M) vill att kommunen ska ha god planberedskap och kunna erbjuda företagen olika alternativ att välja mellan – alla företag har sina speciella preferenser. Och vill man ligga i anslutnng till Ersboda ska man naturligtvis kunna göra det. Hur som helst så hoppas jag att alla inser betydelsen av att IKEA kommer hit – för de kommer ju förhoppningsvis att kunna attrahera nya butikskedjor och företag som vi inte har i Umeå ännu. Det här kommer att bli bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.