Bra med ökad delaktighet för umeborna i lokalpolitiken!

Det finns stunder då jag är extra nöjd med möjligheten att blogga. Idag är ett sådant tillfälle.

Förra veckan blev jag intervjuad av VK apropå hur moderaterna ser på möjligheten för umeborna att lämna s.k. medborgarförslag. Jag förklarade bakgrunden, att det var en motion från (M) som hade blivit bifallen år 2008, vilket innebar en försöksperiod under två år och att det sedan år 2011 blev ett beslut om att permanenta försöket. Jag förklarade också att (M) är mycket positiva till möjligheten – det är ett viktigt komplement till de traditionella politiska kanalerna. Alla vill inte gå via partierna.

Sen kom artikeln i dagens tidning. Första sidan, samt två sidor inne i tidningen. Döm om min förvåning när jag överhuvudtaget inte är citerad. Däremot två företrädare för majoriteten. Lennart Holmlund (S) och Lennart Jacobsson (V). Men ingen kommentar från oss i oppositionen ansågs tydligen vara av intresse. OK om vi hade haft samma uppfattning, men så var ju inte fallet. Har tyvärr blivit mer och mer vanligt på sista tiden i den lokala nyhetsrapporteringen.

Så därför är det himla tur att bloggen finns. Här kan även vi övriga få komma till tals.

Har förövrigt lämnat in en interpellation till Holmlund (S) apropå framtiden för medborgarförslagen, med anledning av dagens artikel. Bifogas nedan.

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S):
 
Har (S) tänkt avskaffa möjligheten att lämna in s.k. medborgarförslag?
 
Jag läser i VK (9/1) att kommunstyrelsens ordförande är skeptisk till medborgarförslag. De anses vara dyra att utreda och Holmlund (S) menar att man kan gå via de politiska partierna om man vill få igenom sina förslag.
 
Synpunkterna från socialdemokraterna är inte nya. Socialdemokraterna var ju i grunden negativa till förslaget om att införa möjligheten till medborgarförslag, men fick göra reträtt när övriga partier tyckte att det var ett bra förslag. Därför är jag tyvärr inte förvånad att socialdemokraterna uttrycker sin skepsis mot reformen.
 
Moderaterna anser tvärtom att möjligheten för umeborna att lämna in medborgarförslag är ett positivt inslag, som ett komplement till de traditionella politiska kanalerna. Ju fler som blir delaktiga i den politiska diskussionen i Umeå, desto bättre.
 
 
Mina frågor till Lennart Holmlund (S) blir därför:
 
1.      Tycker du att det är bra eller dåligt att umeborna kan lämna in s.k. medborgarförslag till kommunen?
2.      Har socialdemokraterna för avsikt att avskaffa denna möjlighet?
 
  
Umeå 2012-01-09
 
Anders Ågren
Kommunalråd (M)

 
Etiketter: , , , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Du läste artikeln på ditt sätt och jag på mitt och reagerade därför över litet olika saker.

    Jag såg den främst som ett sätt för VK att visa hur odemokratisk Holmlund är eftersom han tillät sig vara ”skeptisk” till medborgarförslagen. Och du saknade ditt partis omnämnande i sammanhanget.

  2. Anders Ågren

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-01-09 08:46)
    Ja, man läser ju alltid utifrån egna referenser.

    Men just därför borde ju VK ta med synpunkter från oss som tycker att det är mycket POSITIVT med medborgarförslag. En tidning ska ju belysa olika sidor, och inte bara maktens åsikter.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Du har förstås rätt, men om VK nu hade bestämt sig för att ytterligare ifrågasätta Holmlund, behövde VK ju inte samtidigt påminna läsarna om Moderaternas insatser för att få till stånd detta med medborgarförslag.

  4. Anders Ågren

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-01-09 09:05)
    Nja, inte nödvändigtvis påminna läsarna om våra tidigare insatser. Men åtminstone uppmärksamma att oppositionen tvärtom har en positiv syn på medborgarförslag, som står i motsats till Holmlunds uppfattning. För VK ifrågasätter inte – de redovisar bara hans uppfattning, som får stå oemotsagd.

  5. Maria Skiddi

    Kan man inte ta emot kommentarer på sin blogg kan man förmodligen inte se som en realitet att medborgare skulle kunna få komma till tals annat än ”via sina politiska företrädare” heller. Sån nymodighet och trams!?

    Att komplettera och/eller förnya olika uttryckssätt i den demokratiska processen är inte intressant. Detta för att man då får för många ”hål” att täppa till gentemot allmänheten.

    Så går det när man kommit för långt bort från sitt egentliga uppdrag= att TJÄNA folket.

    Demokratiska principer är inte Holmlunds eller S starka sida. det har vi ju sett med all önskvärd tydlighet både lokalt och nationellt.

  6. Karl-Gustav Sjöström

    Ok, ”ifrågasätta” var inte rätt ord, men allt de skriver om honom blir ändå indirekt ett ifrågasättande. Klart är att VK skriver fler positiva saker om dig, och det får mig att, om än motvilligt, inse att du kanske rent av ÄR ”bättre” än han är. Och det känns inte så lätt för en gråsosse som jag.

  7. Bengt

    Jag ska börja med att säga att vi inte har gemensamma politiska intressen du och jag….
    Men jag tycker faktiskt att du gör helt rätt i att ställa frågan i kf! Som jag ser det, så handlar det om en försvagning av demokratin att avskaffa medborgarförslag. Det infördes i landet redan 2002 (om jag inte minns fel) i ett försök att göra avståndet kortare mellan politiker och folket. Jag har själv nyttjat denna rätten i en kommun jag bodde tidigare i, trots att jag satt i kf.. Jag var invald som ersättare och då faller ju rätten till motioner…
    Du borde passa på att fråga Holmlund vad han betecknar som demokrati, om folket inte får använda de möjligheter som idag står till buds… Alla varken kan eller vill engagera sig politiskt….

  8. Anders Ågren

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-01-09 10:48)
    I så fall är det ju en trevlig konsekvens av VK:s sätt att skildra politiken i Umeå :). Men jag ser det på ett annat sätt: det är ett oerhört problem om media i allt större utsträckning bara speglar och skildrar det största partiet och dess företrädare, och inte oppositionens motsvarighet. Massmedia måste ju belysa flera sidor. Här har det förändrats på senare år. En tydlig slagsida till att framförallt referera (S) i Umeå. Och därför är jag glad att ha bloggen 🙂

  9. Anders Ågren

    Svar till Maria Skiddi (2012-01-09 09:47)
    En ny tid & inte minst ny teknik kräver nya sätt att förhålla sig till den offentlig debatten och möjligheterna för demokratin. Jag ser bara möjligheter! Medborgarförslag är ETT exempel på hur vi öppnar upp för mer delaktighet i det demokratiska arbetet. Finns mycket mer att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.