Dialog om Västerbottens framtid

Igår besökte handelsminister Ewa Björling oss i Umeå.

På programmet stod bl.a. företagsbesök hos Rapunzel, och öppet möte på Rex med paneldiskussion om utmaningarna för Norrland med företrädare för bl.a. Handelskammaren och Svenskt Näringsliv. Mötet var som synes välbesökt och under eftermiddagen presenterades även den Norrlandsrapport som moderaterna tagit fram, där bl.a. behovet av ytterligare infrastruktursatsningar lyftes fram. Infrastruktur var också ett ämne som togs upp under paneldiskussion, där exempelvis byggnadet av Norrbotniabanan lyfts fram som en mycket viktig satsning.

Arbetet forsätter nu. Utvecklingen skiljer sig också åt i Norrland. Västerbotten är det enda länet som ökar befolkningsmässigt, och detta beroende på Umeås kraftiga tillväxt. Umeå är en av de snabbast växande städerna i EU och de utmaningar vi ställs inför skiljer sig åt jämfört med småkommuner i inlandet där avfolkningen är den fråga som väcker mest oro och diskussion. Därför var det intressant att läsa den rapport som moderata företrädare i storstadsregionerna jobbat fram i en "Storstadsrapport- många av de frågeställningarna är relevanta även för Umeås del.

Avslutningsvis en bild på den panel som diskuterade tillväxtfrågorna igår.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Härligt att läsa om en dialog om Västerbottens framtid. Men då uppstår genast en fråga: hur stort är Västerbotten för en Umeåpolitiker? Och Umeå växer rekordsnabbt. Kanske finns en förklaring till det! Citat: ”de utmaningar vi ställs inför skiljer sig åt jämfört med småkommuner i inlandet där avfolkningen är den fråga som väcker mest oro och diskussion. Därför var det intressant att läsa den rapport som moderata företrädare i storstadsregionerna jobbat fram i en ”Storstadsrapport- många av de frågeställningarna är relevanta även för Umeås del”. Hur hänger glesbygdsproblematiken ihop med en ”Storstadsrapport”?

  Hur kan avbefolkningen i inlandet väcka ”mest oro och diskussion” för er? Det är ju bara en fördel för er. För det är säkert många inlandsbor som bidrar till att Umeå växer! Och det förstår man. Sjukvård är ju det senaste som ska dras ner på. Om vi inte själva även via kommunskatten börjar betala för den förstås. Vågar företagare här? Vågar turisterna komma? Måste nog starta en kampanj som lyder ungefär som följande: ”Känner du/ni att ni måste flytta så UNDVIK Umeå! De är en bidragande orsak till att ni måste flytta”!

  Du nämner vikten av en Norrbotniabana?! Se till att Botniabanans trafik börjar funka först. Eller sätt in rälsbussar! Apropå infrastruktur. Förmodar att du/ni även tog upp det här med dessa bedrövliga vägar i inlandet. 363 och E45 är ju sträckvis snart inte framkomliga!!! Men alla pengar går ju till tunnlar och ringlar runt Umeå så vad blir över till oss?

  Men får det förfalla som nu så förr eller senare så kommer det att bli problem för den tunga, transporterande, trafiken att ta sig fram och då kommer det att bli kännbart även för Umeå!

  Förslag till M (och alla andra partier): ”Vi jobbar för att hela länet ska utvecklas”. Det är ett vinna vinna koncept:)

 2. lf

  Att ni försöker göra en stor grej att handelsministern besöker länet,slår väl bara tillbaka på er själva.
  En handelsminister som inte syns i den allmänna debatten kan väl knappast imponera på västerbottningarna.Att samlas i välvald grupp på Rex det kan väl det också inte imponera på vanliga västerbottningar och ge framtidstro.Hur ser du på avflyttningen från inlandet?De flesta flyttar till kusten och då kan ju du kanske slå dig för bröstet.
  Men ni har ju i ert uttalande sagt att hela landet ska leva.
  Ett av mina enkla förslag är att ge bensinskattelättnader för de som bor i inlandet.Det borde kunna genomföras direkt.
  Norrbottniabanan måste du du väl kunna försvara.Eller räcker ditt ansvar till kommungränsen.Då tycker jag att du skall bara vara med på konferenser som rör Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.