Alliansen i Umeå: Ta sjukfrånvaron på allvar!

I dagens VK skriver jag med övriga Alliansgruppledare om vikten av ökade insatser för bättre arbetsmiljö och lägre sjukfrånvaro bland de anställda i Umeå kommun. Bifogas nedan.

 

Ta sjukfrånvaron på allvar!

Vid det senaste fullmäktigesammanträdet i Umeå lyckades Alliansen vinna en viktig votering, om bokslutet och hanteringen av överskottet från 2011. Det innebär att kommunen, som arbetsgivare, nu kommer att öka insatserna för att skapa en bättre arbetsmiljö och få ned sjukskrivningstalen.

Umeå kommuns anställda har nämligen fortsatt ett av landets högsta sjuktal. Detta har vi från Allianspartierna uppmärksammat under många år. Umeå ligger på plats 225 av de 264 kommuner som hittills rapporterat in uppgifter om sjukfrånvaron för 2011, vilket måste ses som ett misslyckande med den hittills förda personalpolitiken i kommunen. Sjukfrånvaron ligger på 5,7% medan snittet för riket ligger på 5,1%.

Vi är bekymrade över detta och har länge efterlyst ökat fokus på arbetsmiljön för de som är anställda i kommunens verksamheter. Nu vann vårt förslag, trots motstånd från de styrande socialdemokraterna och vänsterpartisterna.

Sju miljoner kronor ställs därmed till kommunstyrelsens förfogande för att möjliggöra kraftfullare satsningar på rehabilitering och friskvård under kommande år. Särskilda insatser skall göras för de yrkesgrupper som uppvisar högst sjukfrånvaro.

För att nämna ett annat exempel har startandet av intraprenader under de senaste åren avstannat, trots att dessa verksamheter uppvisat lägre sjukfrånvaro och goda verksamhetsresultat. Denna trend måste vändas. Här ser vi ett systemfel i kommunen. Ledarskapets betydelse och ansvar, på olika nivåer i kommunen, måste särskilt uppmärksammas. En strävan måste vara att få mer självbestämmande för personalen ute i verksamheten, så att de bättre kan styra över sin arbetssituation.

Umeå kommun använder sig ibland av en slogan med lydelsen ” Vi vinner i Umeå”. Den upplevelsen delas nog inte av alla de som har en ansträngd arbetssituation och tyngs av sjukskrivningar. Vår personal förtjänar bättre än att vara bland de mest sjukskrivna i landet och vi måste göra betydligt mer på detta område.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Britt-Marie Lövgren
Gruppledare (FP)

Mattias Larsson
Gruppledare (C)

Veronica Kerr
Gruppledare(KD)

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

 1. Leif

  Varför skall kommunarbetare få åka omkring på en räkmacka? Tvinga dom som är sjuka till förnedrande jobb, är dom sjuka kan dom ju förresten byta jobb till något som inte finns. Så bestraffar ni ju resten av Sverige? Näe kommunalarbetare räknas inte till dom svaga, dom kan vi hjälpa resonerar Anders. Helt sjukt säger resten av Umeå

 2. Fråga

  Hur ska man ta SJUKNÄRVARON då?
  Om du inte förstår vad det är, så är det när folk inte vågar/kan/får/har råd att vara hemma från jobbet ÄVEN fast man är sjuk eller skadad.

 3. Peter Sundkvist

  Det är väl inte så svårt att räkna ut vad det beror på. Alla nedskärningar och konstiga arbetsscheman är boven i dramat. Se de anställda som människor och inte som förbrukningsmaterial.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.