Lägsta sjukfrånvaron på 27 år!

Befinner mig sedan igår kväll uppe i Boden och hade tänkt låta bloggen vila lite under jul- och nyårshelgerna.

Noterar dock att en av nyheterna idag är att sjukfrånvaron i Sverige är den lägsta på 27 år. På Expressen se kan man läsa sig till att "Nedgången i sjukfrånvaro mellan 2006 och 2009 motsvarar omkring 41 000 heltidsarbeten. Framför allt är det kvinnor som är sjukskrivna i mindre utsträckning. Deras arbetade timmar har ökat kraftigt sedan 2006, med 2,1 miljoner timmar per vecka, medan männens arbetade timmar under samma period har ökat med 0,4 miljoner timmar per vecka."

Som sagt. I Sverige har vi nu – år 2009 – den lägsta sjukfrånvaron på 27 år.Positivt med en Alliansregering som satsar pengar på rehabilitering, stöd och vård.

Etiketter: ,

17 kommentarer

 1. Isak

  Jag skulle nog vara mer försiktig och dra sådana slut-
  satser som du gör. Men en sak vet vi, när det är stor
  arbetslöshet och företag som avskedar personal. Då är
  folk mer rädda om sina jobb. Folk arbetar i större ut-
  sträckning när dom är sjuka. Vi har lägre rörlighet
  på arbetsmarknaden. När vi sedan kommer till hökonjuk-
  tur, så så drar man ur proppen, för då finns det många
  som gått och arbetat över sin förmåga. Och då är det
  många som får stora problem. Sjukfrånvaron minskar ock-
  så avsevärt om man sänker ersättningarna eller inför
  fler karensdagar.

 2. Alejandro Caviedes

  Jag måste erkänna att ni moderater är skickliga.. skickliga på att vinkla statistik. Den tillgängliga forskningen visar att sjukskrivningsstatistiken alltid sjunker under kristider. Dels för att rädslan att förlora jobbet gör folk mindre benägna att sjukskriva sig, men framför allt för att folk som blir arbetslösa försvinner från sjukskrivningsstatistiken. Men jag måste medge att ni är bra på att sänka sjukskrivningsstalen: 20 000 sjukskrivna riskerar att utförsäkras vid årsskiftet tack vare eran lagreform. Det ser ju bra ut i sjukskrivningsstatistiken

 3. leif

  Hur kan man sitta och vara så självgod dagar innan julafton. Med tanke vad som sagts om sjukförsäkringar och annat så är väl många av dessa tvingade till arbete. Hur man då som moderat kan sitta och gotta sig åt detta är förbluffande. Helt ärligt så mår jag illa av ditt inlägg

 4. Linda

  Ja, och en god jul på dig Anders!
  Du tror inte att sjukfrånvaron har blivit en sjukNÄRVARO som i långa loppet kommer att missgynna arbetsmarknaden då de som är på arbetet har en lägre produktivitet?
  Jag håller med Alejandro Caviedes. Ni får allt att se förbannat bra ut med hjälp av statistik.
  Och en fin julklapp fick dom sjukskrivna av er med!

 5. Anders Ågren

  Svar till Linda (2009-12-26 12:33)
  Hejsan Linda! När socialdemokraterna styrde Sverige – i högkonjuntur dessutom – så var svenskarna världens MEST sjukskrivna folk, trots att vi varken hade sämre hälsa hos befolkningen eller sämre arbetsmiljö än andra länder. Ett faktum som pekar på ett uppenbart systemfel.

  Men sedan Alliansen tog över regeringsmakten år 2006 har antalet arbetslösa halverats. Tydligen är det bättre att satsa på olika sorters stöd och rehabilitering, än att fokusera på att få bort människor från arbetsmarknaden.

 6. Conny Forsström

  Precis som övriga, bl.a. Alejandro Caviedes, varit inne på så kan man vinkla statistiken till sin fördel. Moderaternas lagförslag och överhuvudtaget ideologiska synsätt på sjuka och arbetslösa kommer förhoppningsvis att ligga er i fatet vid nästa val. Det ni genom era åtgärder egentligen säger är att sjuka är värdelösa och inte har något existensberättigande.

 7. Oscar

  Anders Ågren nu har du ätit något olämpligt – hur har du mage att påstå att antalet arbetslösa har halverats från 2006?

  Ungdomsarbetslösheten har aldrig varit större i Sverige i modern tid – den är också den högsta i Europa!

 8. Anders Ågren

  Svar till leif (2009-12-23 17:48)
  Hej Leif! Jag får beklaga om du mår illa av mitt inlägg. Jag vill heller inte vara självgod. Men det skadar inte att påpeka fakta. Nämligen att svenskarna tidigare var världens mest sjukskriva folk, trots god arbetsmiljö och lång livslängd. Sedan Alliansen tog över har antalet sjukskrivna halverats och antalet förtidspensionärer har minskat. Det borde väl applåderas! Men istället så mår du illa av den nyheten……

 9. Manne 60

  Framförallt är det viktigt att alliansregeringen försöker göra en förändring bort från bidragssamhället.

  Rosor, Maskrosor och Nejlikor i en bukett är ingen bra och vacker bukett för oppositionen. Jag tycker att det markerar helt olika syn och varumärken som inte går att få ihop till en fungerande enhet.

  De fösöker dessutom att föra väljarna bakom ljuset när det påstår att vi har råd men fler bidragstagare. Det finns inte en chans att klara av deras bud utan att höja skatterna till nya världshöga höjder.

 10. Anders Ågren

  Svar till Linda (2009-12-26 12:33)
  Hej igen Linda!För att snabbt korrigera min kommentar nedan. Oscar uppmärksammade mig på att jag hade skrivit fel. Det är ju inte antalet arbetslösa som har halverats, utan antalet sjukskrivna. Så klart.

 11. Oscar

  Anders – det kommer mycket ur er högerpartisters munnar eller fingrar som är fel.

  Man kan nog tycka att er politik är helt fel, vilket många i Sverige för närvarande tycker och så även jag.

  Antalet sjukskrivna kanske har sänkts under er tid vid makten men så har det historiskt alltid gjort vid lågkonjuktur. Er politik har försämrats för alla utom era kärnväljare som fått sänkt skatt, resten av oss har fått klara försämringar.

  Arbetslösa – sjuka – ungdomar – pensionärer har fått betala för er högerpolitik!

 12. Linda

  Anders: Ja, antalet sjukskrivna har halverats.
  Och jag har inte blivit fetare av all julmat. Jag har blivit bootylicious.

  Statistik och ordval är roliga grejer att leka med, det tycker jag med.

 13. Wotan

  Som sagt, bemöt gärna Alejandros inlägg. Självklart minskar antalet sjukskrivningar i takt med att arbetslösheten ökar. Och folk jobbar hellre sjuka än stannar hemma av rädsla för att riskera jobbet när det är tuffa tider.

 14. Anders Ågren

  Svar till Wotan (2009-12-30 10:15)
  Det finns säkert en rad förklaringar. En del kanske kan vara det du skriver om. I en artikel idag i Örnsköldsviks Allehanda (är nere i Övik nu) uttalar sig presschefen på Försäkringskassan, apropå att sjukskrivningarna blir färre och kortare att ”Sedan mitten av 2000-talet är man mer observant på att en lång sjukskrivningsperiod inte är det bästa. Arbetsgivare och försäkringskassan har blivit duktigare och mer observanta på att det behövs insatser tidigare.” Som sagt – det lönar sig att fokusera på rehabilitering och stöd att komma tillbaka till arbete.

 15. Wotan

  Klart presschefen på FK vill framhålla det som att det beror på att FK har blivit bättre. Konstigt vore det annars!
  Men jag tror den biten är ganska liten i det stora hela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.