Positiva effekter av jobbskatteavdraget

Är nere i Stockholm och förmiddagen har ägnats till dels gruppmöte med moderata förtroendevalda i SKL, dels telefonkonferens med moderata företrädare om arbetsmarknadspolitiken. Prognoserna ser bättre ut än tidigare, och man ser en tydlig ljusning i horisonten. Vargavintern verkar vara över.

För övrigt har Riksrevision utvärderat jobbskatteavdraget och de presenterade sin utvärdering förra veckan för Skatteutskottet. Riksrevisionen kom bl.a. fram till följande:
 
– Jobbskatteavdragets förväntade effekter på antalet arbetade timmar är 2,6 %.
– Jobbskatteavdragets förväntade effekter på fler personer i arbete är 88 122 stycken.
– Vetskapen om jobbskatteavdraget har förbättrats men kan bli bättre.
 
 
Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

 1. Wotan

  ”Jobbskatteavdragets förväntade effekter på fler personer i arbete är 88 122 stycken.”
  Hur räknar man då? Är det lata simulanter som klivit upp från sofflocket och gått ut och tagit ett av alla lättillgängliga jobb när de får behålla lite mer av en eventuell lön?
  Snarare är det utförsäkringarna och andra metoder som fått siffran att stiga.
  Men jag vill verkligen veta hur man menar att lite lägre skatt på lön skulle få fler folk i arbete, utan att man menar att folk i gemen är fuskare.

 2. Fredrik Gustafsson

  Ja du Anders lille man gå till din kontorsgranne så får han läxa upp dig lite. Ni klappar varandra på ryggen du och dina moderatkolleger när ni plockar fram siffror för att få er politik att se bra ut.

  Det som kommer avgöra valet är hur man klarar jobben sa Reinfeldt. Nu när ni misslyckats totalt så kan ni i alla fall låtsas genom att leta fram statistik.

  Tacka riksbanken för vad ert Jobbskatteavdrag gjort är att toktrissa up Bostadspriser så giriga banker gärna gett ut stora lån. Om de höjer räntan så blir det bedrövligt i Sverige. Bolånekris…. USA… ha det i åtanke

 3. Fredrik Gustafsson

  Ja du Anders lille man gå till din kontorsgranne så får han läxa upp dig lite. Ni klappar varandra på ryggen du och dina moderatkolleger när ni plockar fram siffror för att få er politik att se bra ut.

  Det som kommer avgöra valet är hur man klarar jobben sa Reinfeldt. Nu när ni misslyckats totalt så kan ni i alla fall låtsas genom att leta fram statistik.

  Tacka riksbanken för vad ert Jobbskatteavdrag gjort är att toktrissa up Bostadspriser så giriga banker gärna gett ut stora lån. Om de höjer räntan så blir det bedrövligt i Sverige. Bolånekris…. USA… ha det i åtanke

 4. Anders Ågren

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-18 15:51)
  Hej Fredrik! Det var ju intressant att du använder personangrepp i dina kommentarer…..”lille man”. Moget. I sak så tycker jag att Alliansregeringen har lyckats väldigt bra, mot bakgrund av att vi har gått igenom den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Jag längtar efter valrörelsen då vi får diskutera jobb och ansvarsfull ekonomisk politik med er på vänsterkanten.

 5. Wotan

  Svara gärna på min kommentar! Jag är genuint intresserad av hur man menar att jobbskatteavdraget i sig självt får 88 000 fler i arbete.

 6. Anders Ågren

  Svar till Wotan (2010-02-19 10:17)
  Exakt hur Riksrevisionen räknat, och med vilken metod, vet jag inte. Jag refererade bara till resultatet av deras utvärdering. Men självklart blir det mer intressant att arbeta och arbeta mer, ju mer man får behålla av sin lön.

 7. Wotan

  OK, men det förutsätter ju att folk kan jobba, och att det finns jobb att få. Dvs, att folk fuskat till sig bidrag och nu i och med jobbavdraget går ut och börjar jobba istället. Låter det rimligt?
  Oaktat hur riksrevisionen räknat så brukar ju (M) påstå att jobbskatteavdraget leder till fler i arbete. Jag kan inte få ihop det på något annat sätt än att man menar att sjukskrivna/arbetslösa är det av fri vilja. Hemskt cyniskt. Eller vad säger du? Som sagt, jag är inte ute efter att ironisera, jag är genuint intresserad av hur ni tänker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.