Stadsbiblioteket

Vid gårdagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott antogs inriktningen för vad det nya Kulturens Hus skall innehålla. Mycket arbete återstår naturligtvis, men det sker i ett högt tempo vilket känns befriande efter alla långbänkar som varit kring Staden mellan broarna.

I debatten har det på sina håll uttryckts förvåning över att Stadsbiblioteket kommer att flyttas och inrymmas i det nya kulturhuset. Från moderat sida så var vi tydlig i valrörelsen med att vi kunde tänka oss en flytt av stadsbiblioteket till ett nytt Kulturens Hus, för att förverkliga planerna på området Staden mellan broarna, i samarbete med Balticgruppen.

Nu blir det också på detta sätt.

Dock är det att förenkla om man säger att vi "flyttar biblioteket". Det blir ju faktiskt att bygga upp ett helt nytt stadsbibliotek, anpassat efter en ny tid. Däremot går det självfallet inte att ha kvar det gamla stadsbibloteket, om någon nu trodde det. Det finns varken pengar eller mening med att ha två stadsbibliotek några hundra meter ifrån varandra.

Nu ska vi se till att göra det bästa av Staden mellan broarna och vända vår stad mot älven, i nära samarbete med Baltic.

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Erik

  Sluta trixa med ord! Nog fattar även du att det är en flytt det handlar om? Eller ska ni slänga alla böcker och köpa in nya? Ni föder verkligen politikerförakt i den här frågan. Det är väldigt tråkigt. Att ni skulle vara tydliga i valrörelsen är också så dumt så det förslår. Jag har själv varit med och granskat varenda artikel, blogginlägg, insändare och pressuttalande i den här frågan. INGENSTANS har ni, eller något annat parti för den delen, varit tydliga för en flytt. Varför ljuger du? Var rak med oss väljare. Eller länka mig 1 uttalande här gjort före valet där ni som parti går ut offentligt och säger att biblioteksflytten är en odelat bra idé. Jag kan länka dig flera där ni vacklar eller säger motsatsen. Det kan jag med majoriteten av dina Allianskamrater också.

 2. Anders Ågren

  Svar till Erik (2011-02-23 11:58)
  Man ska försiktig med att anklaga andra för lögn.

  Så här skrev jag exempelvis på min blogg i september 2010: http://blogg.vk.se/agren/2010/09/12/har-inget-parti-tagit-stallning-188389/

  Detta eftersom massmedia basunerade ut att inget parti tagit ställning, trots att jag för ett flertal journalister – vid olika tillfällen – sagt att Moderaterna i Umeå var redo att flytta stadsbiblioteket för att förverkliga planerna på Staden mellan broarna. Man kunde också med fördel läsa vårt valmanifest där frågan fanns med.

  Sedan ”trixar” jag inte med ord. Självklart kommer det som finns i nuvarande stadsbiblioteket att flyttas med för, precis som du skriver, så kommer man inte slänga alla böcker och köpa nya. Men det som byggs upp kommer inte vara en kopia av det gamla, utan kommer bli ett nytt och bättre bibliotek.

 3. Per Hansson

  Anders, du skriver att ”Nu blir det också på detta sätt” om flytten av Stadsbiblioteket från nuvarnade centrala placering till kajen.

  Jag vill att du refererar (och helst ordagrannt) citerar det beslut som då åsyftar. Har frågan varit uppe? Är det i själva verket inte så att m, fp, kd och s har snirklat er runt denna till synes ofrånkomliga fråga genom flera andra ”pseudobeslut”?

  Vänsterpartiet har svikit sina röstande läser vi i dagens insändare i VK.

  Samtidigt har centerpartiet rakryggat vågat stå upp för ett öppet, lättillgängligt (inte minst för tillresande från inlandet) stadsbibliotek vid Vasaplan.

  Eller hur?

 4. Erik

  Hur media väljer att uttrycka sig kan knappast medborgarna lastas för. Jag hittar 1 uttalande från en samlad Allians i maj 2010 där man säger att man är ”tvivelaktiga” till en flytt. Artikel i VK. I Alliansens samlade valmanifest förekommer inte ordet stadsbiblioteket 1 enda gång. I Moderaternas egna förekommer det 1 gång – där skrivs att man ”kan tänka sig” att flytta det. Det kan knappast sägas vara att ge ett rakt beslut, speciellt inte när man säger motsatsen i Allianssammanhang, eller hur? Ni gick ju till val gemensamt som Allians för Umeå. Vilket gäller? Låt oss vara ärliga Anders – Politikerna i Umeå har knappast varit TYDLIGA i frågan att stadsbiblioteket skulle komma att flyttas. I förhållande till hur mycket som har skrivits så har partierna varit tämligen otydliga. Det är väl inte konstigt att vi vanliga medborgare blir arga när ni plötsligt tycker likadant allihop trots att knappt någon vågat uttala det när vi har chans att bestämma vad vi ska rösta på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.