Framgång i kommunstyrelsen igår

Moderaternas förslag om att Umeå ska sikta på att bli utsedd till Sveriges bästa stadskärna får nu stöd av en enig kommunstyrelse. Umeå kommun ska sikta in sig på att vinna utmärkelsen senast år 2016. Nu går frågan vidare till fullmäktige för slutgiltigt ställningstagande.

Jag är mycket nöjd att övriga partier gillar förslaget. Det händer ju mycket positivt i Umeå, inte minst i de centrala delarna av staden. (Ja, med undantag för de märkliga önskningarna att detaljstyra utseendet på uteserveringar och korvvagnar då förstås). En stadsomvandling där vi politiskt är överens om att bygga stad. En tät och hållbar stad, med stora investeringar på gång, många arrangemang och aktiviteter som förhöjer upplevelsen av att bo i Umeå och för den delen kommunen.

Varje år utses den stad i landet som bedömts vara bäst på att arbeta med stadsförnyelse i centrum. Vinnare år 2011 var Borås och till vinnare 2012 har just Visby blivit utsedd.  Såväl Umeå C som Fastighetsägarna i Umeå Centrum (FUCEF) är mycket positiva till förslaget om att ansöka. Formellt brukar det sedan vara centrumorganisationen som ansöker. Föreningen Svenska Stadskärnor belönar varje år den stad som under de närmast föregående åren nått störst framgång i sin stadsförnyelse genom samverkan mellan privata och offentliga aktörer. Svenska Stadskärnor är en förening där många branscher och sektorer är medlemmar.

I tjänsteskrivelsen konstateras att  ”Ett samverkansprojekt mellan kommunen, fastighetsägare, handel och andra aktörer i centrum kring ”Årets stadskärna” blir en bra plattform för att utveckla och långsiktigt befästa hur samarbetet kring stadskärnans utvecklingsfrågor bäst ska utformas framöver. Ett sådant strategiskt samverkansprojekt skulle stärka det långsiktiga arbetet för en stark och dynamisk stadskärna i Umeå.”

Priset för bästa stadskärna har delats ut sedan 1995 och delas ut av föreningen Svenska stadskärnor. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sitter i styrelsen för föreningen Svenska stadskärnor, som även är jury för utmärkelsen.

Nog skrivet om detta. Nu vidare till sammanträd med styrelsen för Region Västerbotten. På återhörande!

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.