Stugorna hotar inte Nydalasjöns framtid!

I gårdagens VK skrev jag och övriga ledande företrädare för Allianspartierna i Umeå om vikten av att bevara stugmiljön kring Nydalasjön. Bifogas som vanligt nedan:

 

Förstör inte stugmiljön kring Nydalasjön!

På måndag avgörs framtiden för stugorna kring Nydalasjön, då kommunfullmäktige ska behandla förslaget till Fördjupning för Nydala. Den politiska striden står kring de s.k. Nydalastugorna. Just nu står det 33-32 till förmån för rivning.

Alliansen i Umeå gick ut gemensamt för sju år sedan och krävde ett stopp för rivning och inlösen av de kvarvarande stugorna runt sjön. Till skillnad från de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill vi i största möjliga mån värna stugmiljön kring sjön. Att bevara stugmiljön står inte på något sätt i motsatsställning till att låta Nydalaområdet fortsätta vara ett rekreations- och friluftsområde. För dem som vandrar runt sjön är det uppenbart att fritidshusen längs sjöns stränder förhöjer upplevelsen av att ströva omkring i en levande naturmiljö. Det ökar också tryggheten i området. Den kulturinventering som gjorts har också konstaterat att den gamla stugmiljön behållit en genuin karaktär som är värdefull att bevara.

Nyligen har Arbetarpartiet (fd Rättvisepartiet Socialisterna), som med sitt enda mandat i fullmäktige har utslagsrösten, förklarat att de kommer att rösta med S och V. Vi beklagar detta. Deras motiv är att stugorna är ett allvarligt hot (!) mot vattenkvaliteten i Nydalasjön. Det är i grunden fel och i förslaget till fördjupning ägnas stor omsorg åt frågan om att bibehålla vattenkvaliteten och inte försämra den. Det gäller även för Alliansens och Miljöpartiets alternativ.

En levande stugmiljö gör att det ofta finns människor i området, det lyser upp området och gör omgivningen mer trygg att promenera och vistas i. Däremot behöver stugägarna – både de privata ägarna och de som hyr av kommunen – mer långsiktighet från kommunens sida, så att de inte behöver fundera från år till år om de ska få behålla sin stuga.

Nydalastugornas framtid står och faller med en röst i fullmäktige. Vi hoppas att någon enskild ledamot från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller för den delen Arbetarpartiet tänker om och röstar med oss. Än finns det tid att tänka om.

Anders Ågren, kommunalråd (M)
Peder Westerberg, tf gruppledare (FP)
Mattias Larsson, gruppledare (C)
Veronica Kerr, gruppledare (KD)

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Eva Andersson

  Bra skrivet. Precis vad vi tycker också. Har varit i kontakt med vänstern och försökt påverka dom. Är ändå inte positiv till att jag lyckats. Jag är vänsterpartist i grunden och förklarade att tyvärr har dom mist en röst och förklarade varför. fick ett brev från vänstern där dom beklagade mitt ställningstagande.Dom försökte också förklara varför. Jag vet varför. Dom tycker inte att privatpersoner har där o göra. dom tror att om dom behåller en liten del av stugorna så har dom i alla fall gått hälften till mötes. Sa som jag tyckte att i detta fall litar jag på alliansen hellre än socialdemokraterna.
  mvh
  Eva

 2. lf

  Jag vet inte men jag cyklade runt för ett tag sedan.De flesta stugor är ju bara ruckel som står på snedkant.
  Men Anders Ågren ser väl en politisk poäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.