Välkommen till Nya moderaterna i Umeå!

I Umeå har de politiska styrkeförhållandena varit så att de ”rödgröna” har varit och är betydligt starkare än på riksplanet. Ingen hemlighet alls. Det har varit så länge nu. Socialdemokraterna har lokalt lyckats hålla ställningarna någorlunda jämfört med riksplanet även om de backat. På samma sätt har vi moderater, även om vi gjorde vårt bästa val på 80 år i Umeå nu senast, inte nått upp till motsvarande riksframgångar. En del i detta har brukat förklaras med att en viss andel mitten- och borgerliga väljare har röstat på Holmlund som person i kommunvalet. Jag tror nog att det kan ligga en del i det. Politiken har också tidigare genom åren varit delvis borgerligt influerad. Men dessa väljare hade inte räknat med att när de röstade på Holmlund och (S) i valet 2010 skulle de få med Vänsterpartiet på köpet. En kraftig vänstervridning sedan valet 2010. Vem hade trott det?? Nu ska så Holmlund träda tillbaka från ledningen inom (S) i Umeå.

För de umeåbor som vill ha en pragmatisk och mittenorienterad politik är det därför hög tid att ta farväl av socialdemokraterna. Där blir det bara mer och mer vänsterpolitik, fjärran från den ”Umeanda” vi är många partier som fortfarande slår vakt om. Jag hälsar därför alla mittenorienterade socialdemokratiska väljare, liksom högersossarna, varmt välkomna till nya moderaterna i Umeå. Dessa väljare kommer ju verkligen inte att kunna känna sig hemma hos socialdemokraterna när S i Umeå nu blir ett ännu mer tydligt vänsterparti: i synen på företagande, synen på valfrihet, synen på vikten av tillväxt och arbete m.m.  Så alla väljare i Umeå som vill ha en politik förankrad någorlunda i det politiska mittfältet – och som förenar arbetslinje med ansvarstagande – kan nu glömma att rösta på socialdemokraterna. Liksom på riksplanet är alternativet tydligt: Nya moderaterna.

Varmt välkommen!

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. johannes

    härligt att höra! som ungdom i övre medelklass vore det kul att se någon ändring i stan, håller på dig!

  2. Arne

    Idag byggs nästan bara modernistiska hus i Umeå utan koppling till vår gemensamma historia. Byggnader har inte bara en funktion utan också ett själsligt värde för befolkningen. Många ogillar nog att politiker river och raserar kulturhistoria på ett liknande sätt som skedde i Klarakvarteren i Stockholm. Med Holmlunds avgång kanske detta kan få ett stopp. Nymodern byggnadsarkitektur kan självklart ofta vara inspirerande, och många av de nya byggnaderna fyller ut något saknat. Men i Umeå känns det som att planerna för att bygga är lite väl vilda. Det är inte de nya byggnaderna som är problemet i sig utan att man river k-märkta hus och hus med kulturhistoriska värden och att man inte tillför nya motsvarande byggnader med tidlös historiskt förankrad arkitektur. Man får hoppas att M i Umeå tar starkare ställning emot rivandet av kulturellt betingade byggnader och blir en något mer konservativ röst för mer av tidlöst byggande. Ett charmigt gammalt hus som blivit förfallet som måste rivas brukar älskas av många väljare. Detta kan faktiskt återbyggas i samma stil så som skett när man återställde gamla bryggeriet på Teg. Nyproduktion av byggnader behöver vara en 50/50 blandning mellan moderna höghus/glaskomplex och neoklassisk / klassicistisk arkitektur. Detta borde vara en självklar moderat hållning med många röster som resultat !!

    Vid sidan om detta behöver M lägga en större vikt på diskussionen kring hur kommunen fördelar sina skattemedel på jobb (riktiga anställningar) kontra ett löst spenderande på allt möjligt annat än rena jobb. Krasst kan man säga att succesivt minskar man socialbidragens anslag finns mer pengar att anställa för inom skolan, äldreomsorgen och andra välfärdsområden som kommunen ansvarar för. Folk vill ha jobb och välfärd. Ge då jobb i välfärden. Detta borde vara en självklar moderat hållning med många röster som resultat !!

    Ett tidlöst byggande och fler jobb för skattemedlen borde vara en mycket lämplig moderat politik lokalt i just Umeå. Blir detta en politik som moderaterna för fram tror jag man kan locka många mitten/höger-sossar !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.