Mycket viktigt att värna meddelarfrihet i Region Västerbotten

I SVT 21/1 uppmärksammas kritik från Vårdförbundet mot ledningen på en sjukhuset avdelningar för att brutit mot det grundlagsskyddande meddelarfrihet.

I Norran och Folkbladet har vi nyligen fått läsa om hur en medarbetare i regionen blivit kallad ”fröken visselblåsare”. Helt oacceptabelt.

Region Västerbottens revisorer har alldeles nyligen genomfört en enkätundersökning i organisationen om medarbetarnas syn och upplevelser av meddelarfrihet och tystnadskultur. Revisionen konstaterar i sin rapport att omkring fyra av tio medarbetare känner inte till vad begreppet innebär. Undersökningen visar också att nästan hälften av medarbetarna upplever att det finns, eller till viss del finns, en tystnadskultur på deras arbetsplatser. Vidare i rapporten lyfts det fram att 3 av 10 medarbetare inom sjukvården inte upplever att de öppet kan diskutera kvalitetsbrister på sin arbetsplats.

Det är helt uppenbart att det är alldeles för få medarbetare inom sjukvården som inte lyfter upp missförhållanden som finns på arbetsplatsen. Ett annat exempel på detta är länsmedias  granskning #tystnaden. Båda rapporterna visar med all önskvärd tydlighet att allt för många formellt och informellt kände sig begränsad att nyttja sin meddelarfrihet.

Socialdemokratins ovilja att komma till rätta med problemet är slående och beklagligt.

Socialdemokraterna i regionen har vid två tillfällen vägrat införa en modell för visselblåsare. Senast vid regionfullmäktige i februari utifrån ett förslag från Moderaterna. Den här hållningen är tämligen unik i Sverige. Umeå, Skellefteå och väldigt många andra kommuner och regioner i Sverige har redan infört ett visselblåsarsystem. Även väldigt många företag, universitet och andra offentliga institutioner har redan infört detta.

Vad väntar socialdemokratin och den rödgröna majoriteten på? Förhoppningsvis inte fler skrämmande fall innan de väljer att agera.

Avslutningsvis så är jag helt öppen med att ett visselblåsarsystem införs inom egen regi även om jag anser att det vore att föredra om en extern part sköter det hela. Huvudsaken är att det införs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.