Utan Nato saknar Sverige militär hjälp

Utan Nato saknar Sverige militär hjälp – ändå bygger Sveriges försvarsstrategi på hopp om hjälp från andra.

En ny kartläggning från SVT visar att det inte finns ett enda land som är skyldigt att hjälpa Sverige med militär om vi angrips. Inte Finland. Inte Danmark. Inte USA – eller något annat land.

Om Sverige går med i Nato behöver vi inte längre hoppas på militärt stöd, då har vi rätt till det.

14 kommentarer

  1. Anders

    Så är det kanske, visst ska också hjälpa andra inom Nato då?
    Tänkte du har väl svaret på den frågan eftersom du verkar insatt i Nato?

    Anders

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Ja, det finns ju en ömsesidig skyldighet att komma till undsättning.

      • Lars Gidlöf

        Visa mig var det står att de skall komma till undsättning? Finns inget alls sånt bindande i NATO

          • Lars Gidlöf

            Ja, läs det du med. Inget bindande och efter förmåga. Enda landet som har en för stor militär styrka i Nato i förhållande till landets storlek är USA, och vad tyckte Trump om Nato, tom han sa att det inte är något givet att de skulle sända trupper till något Nato land.

            Så vad gör M i Sverige så säkra på detta?

          • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

            Delar inte din bild. Så du tycker det är bättre att behålla nuvarande ordning, att den skulle var mer säker?

          • Lars Gidlöf

            Du delar inte min bild det är skrämmande.

            I en tidfigare kommentar så skrev jag om RUT jobben som bevisligen inte gett fler jobb, och den uppfattningen delade du inte, trots forskning visat det.

            Nu delar du inte detta med NATO och paragraf 5, trots att det år klart i text att de inte är skyldiga att sätta in trupper.

            Vad är fakta, man kan ha tro med vad är faktan? Êller står din ”tro”och övertygelse över klarttext och fakta?

            En av anledning till att Ryssland gick in i Ukraina, vilket är helt folkrättsvidrigt och vidrigt på andra sätt ) var just detta med att de var intresserade av gå med i NATO och NATO inte sa att de inte var välkomna och Ryssland kände sig då hotade. Nu har Ryssland sagt till NATO under många år att kom inte med medlemslænder i direkt angränsande länder till osss, och än en gång frågar jag dig. Vad tjänar vi på att då gå emot ett lands önskningar samt att vi inte får det stör som du tror de måste ge oss om vi blir medlemmar i NATO.

            Svara med fakta, jag är less på alla politiker som häver ut sig saker och folk som tror på dessa politiker utan att de egentligen har kunskap, och det gäller alla partier, skrev just inlägg till Lennart Homlund ang hans blogg om kommentarer. Han har tyvärr ännu inte tagit in kommentaren, svagt gjort i en demokrati där det ska vara yttrandefrihet.

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    Om vi går med i Nato så har de heller ingen skyldighet att bistå med militär personal, och faktiskt är det så att det enda landet i Nato som egentligen har en försvarsmakt som är större än sitt egna behov är USA, och du kanske minns vad Trump tycker om Nato.

    Men visa mig gärna var det står i Nato att de ska bidra med militär personal

    • brorson

      Håller sällan med Gidlöf, men den här gången gör jag det. Mycket viktiga frågor, som Nato-anhängarna bör besvara.

  3. Hassan

    Förre ÖB Göransson sa att Sverige skulle hålla ut i högst 10 dag vid ett anfall! Detta uttalande resulterade i att en åklagare övervägde att åtala G för LANDSFÖRRÄDERI! CA Gen Brännström avgick enär han icke kunde ansvara för en arme ”som icke fanns”!Du försvarade de ”olagliga!?”traktamenten med det STORA ANSVAR uppgiften innebär! Vilket ansvar???När återbetalas arvodena och när avgår GIRIGBUKARNA??? Väntar med spänning på att ngn åklagare skall agera!

  4. brorson

    Ja, vi kan ju stämma USA inför Oslo byrett, om Sverige har gått med i Nato och USA ändå vägrar uppfylla sina förpliktelser enligt Nato-stadgan. Sägs f.ö. något om strategisk reträtt i den stadgan? Vem tar beslut om det?

  5. Lars Gidlöf

    Snälla, svara uppriktigt. Hur kan du säga vi har rätt till detta?

    Varför måste då Danmark, medlem av NATO, ta ett riksdagsbeslut om de skall skicka 800 soldater till Baltikum trots att NATO bett om det?

    Är det så du ser på att andra länder måste ställa upp? Vad blir det om Danmark säger nej?

    Snälla alla Ni med rösträttt, granska era politikers kunskaper, oavsett partifärg, för de har inte alls de kunskaper de vill få oss att tro

    • Drutten

      Klart vi ska gå med i NATO. Inte bestämmer Putin den saken. Aldrig att vi ska darra som vissa asplöv med sina insändare då Putin morrar till.. Han bestämmer inte över vårt försvar. Gidlöf säger att politikerna intehar kunskap i frågan, må så vara, men hellre litar jag på politikerna och försvarsmakten än jag litar på Gidlöf i frågan. Om ryssen får för sig att anfalla Sverige så är jag hellre med i NATO än står utanför, att stå utanför så står vi helt ensamma det ska vi ha klart för oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.