Alliansen om den rödgröna budgetprioriteringen: Att minska på vårdplatser och primärvård är katastrofalt

Av , , Bli först att kommentera 0

Den S-ledda rödgröna majoriteten har presenterat budgetnyheten att de avser att kapa 300 vårdtjänster. Att den usla ekonomin kräver detta överraskar inte allianspartierna som länge påtalat det stora behovet av att vidta åtgärder för att få en ekonomi i balans.

Det är ingen tvekan om att alla åtgärder kommer att få konsekvenser för Region Västerbotten.

Men att göra som de rödgröna skapar onödig oro i vår organisation. Det krävs en större tydlighet i vad som är prioriterat för politiken. Alliansen prioriterar att korta köer och öppna fler vårdplatser. Därför är vi tydliga redan nu.

Alliansen riktar in arbetet på att minska den administrativa överbyggnaden för att göra våra prioriteringar. Det sparbetinget där den administrativa överbyggnaden skulle minskas med 100 miljoner skulle ta ett år, men tog två och ett halvt år. Det finns mycket mer att göra inom detta område innan det är aktuellt att minska vårdtjänster.

I stället för att svepande säga att ingen går säkert från att sparkas, menar de borgerliga partierna att det rimliga vore att vara tydlig att vårdpersonal kopplat till dygnet runt-vården måste värnas. Antalet vårdplatser kan inte bli färre än vad de är idag utan måste bli fler, samtidigt som primärvården behöver värnas för att fortsätta omställningen till en mer nära och kostnadseffektiv vård för våra medborgare.

Ytterst är det bristen på vårdplatser och operationskapacitet som orsakat Sveriges längsta vårdköer i Västerbotten. Det andra området som behöver värnas är primärvården som är vägen fram för en omställning till en nära och mer kostnadseffektiv vård.

Genom att värna dessa två områden så skulle det vara möjligt att minska onödig oro bland vårdpersonal och ändå kunna minska vårdköerna menar Nicklas Sandström, regionråd i opposition (M), Ewa-May Karlsson (C), Hans-Inge Smetana (KD), Maria Lundqvist Brömster (L).

Vi gör Sverige tryggare

Av , , Bli först att kommentera 1
Den moderatledda regeringen har tagit beslut för att riva skadliga sekretesshinder så att polisen kan samarbeta med socialtjänst och skola för att skydda barn från att dras in i kriminella gäng.

  • Myndigheter, kommuner, regioner och skolor ska bli skyldiga att dela information med brottsbekämpningen.
  • Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2025.
  • Dessutom blir det enklare för hälso- och sjukvården och socialtjänsten att lämna uppgifter för att förhindra mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
  • Och bland annat banker blir skyldiga att dela information till polisen så att fler brott kan klaras upp.

“När jag och Camilla har träffat de som arbetar närmast de barn som riskerar att rekryteras in i de kriminella gängen finns det en sak som alla efterfrågar: Att polis, socialtjänst och skola ska kunna sitta vid ett och samma bord och dela den information som de har om barn som ligger i riskzonen. Nu levererar vi det.”

– Gunnar Strömmer, justitieminister

MODERATERNA FÖRESLÅR KAMERABEVAKNING FÖR ÖKAD TRYGGHET PÅ LÄNETS SJUKHUS

Av , , Bli först att kommentera 1
Efter flera incidenter på länets sjukhus föreslår Moderaterna nu att trygghetskameror installeras på sjukhusens allmänna ytor. Moderaterna vill se en säkrare miljö för patienter, personal och besökare, där brott kan förebyggas och utredas effektivt.
Kameror förebygger brott och skapar trygghet. Trygghetskameror används redan i regioner som Skåne, Stockholm och Jönköping och ökar säkerheten för alla som vistas på våra sjukhus. Nästan 80% av svenskarna känner sig tryggare på platser med kameraövervakning, och 88% är positiva till kameraövervakning på allmänna platser.
Moderaterna ser ett behov av att förstärka säkerheten i våra sjukhusmiljöer. Trygghetskameror är ett steg i rätt riktning för att skapa en tryggare och säkrare region.