Alliansen om den rödgröna budgetprioriteringen: Att minska på vårdplatser och primärvård är katastrofalt

Den S-ledda rödgröna majoriteten har presenterat budgetnyheten att de avser att kapa 300 vårdtjänster. Att den usla ekonomin kräver detta överraskar inte allianspartierna som länge påtalat det stora behovet av att vidta åtgärder för att få en ekonomi i balans.

Det är ingen tvekan om att alla åtgärder kommer att få konsekvenser för Region Västerbotten.

Men att göra som de rödgröna skapar onödig oro i vår organisation. Det krävs en större tydlighet i vad som är prioriterat för politiken. Alliansen prioriterar att korta köer och öppna fler vårdplatser. Därför är vi tydliga redan nu.

Alliansen riktar in arbetet på att minska den administrativa överbyggnaden för att göra våra prioriteringar. Det sparbetinget där den administrativa överbyggnaden skulle minskas med 100 miljoner skulle ta ett år, men tog två och ett halvt år. Det finns mycket mer att göra inom detta område innan det är aktuellt att minska vårdtjänster.

I stället för att svepande säga att ingen går säkert från att sparkas, menar de borgerliga partierna att det rimliga vore att vara tydlig att vårdpersonal kopplat till dygnet runt-vården måste värnas. Antalet vårdplatser kan inte bli färre än vad de är idag utan måste bli fler, samtidigt som primärvården behöver värnas för att fortsätta omställningen till en mer nära och kostnadseffektiv vård för våra medborgare.

Ytterst är det bristen på vårdplatser och operationskapacitet som orsakat Sveriges längsta vårdköer i Västerbotten. Det andra området som behöver värnas är primärvården som är vägen fram för en omställning till en nära och mer kostnadseffektiv vård.

Genom att värna dessa två områden så skulle det vara möjligt att minska onödig oro bland vårdpersonal och ändå kunna minska vårdköerna menar Nicklas Sandström, regionråd i opposition (M), Ewa-May Karlsson (C), Hans-Inge Smetana (KD), Maria Lundqvist Brömster (L).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.