M-REGERINGEN TAR KRAFTTAG FÖR ATT MINSKA DEN PSYKISKA OHÄLSAN

Psykisk ohälsa är en av de största folkhälsoutmaningarna i dag. Det krävs krafttag för att vända denna utveckling, och därför presenterar M-regeringen nu flera viktiga satsningar för minska den växande psykiska ohälsan i vårt land.

Ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin. 470 miljoner kronor avsätts under 2025 och ytterligare 850 miljoner kronor per år 2026–2027 för att säkerställa att barn och unga i behov av specialiserad vård vid psykisk ohälsa får hjälp i tid.

Primärvårdsnivåns arbete med psykisk hälsa. 500 miljoner kronor avsätts för att stärka primärvårdens kapacitet att hantera psykisk ohälsa. Det är första gången en sådan riktad satsning görs, och det kommer att hjälpa fler att få rätt vård i tid.

Stärkt och utvecklat suicidpreventivt arbete. 400 miljoner kronor går till att förstärka och utveckla insatser inom områden där behoven är särskilt stora. Det handlar bland annat om att förbättra akutpsykiatrin och stärka det suicidförebyggande arbetet.

Med den här budgeten sätter vi en historisk rekordnivå för investeringar i psykisk hälsa. För Region Västerbotten innebär det en satsning på 37 miljoner kronor för 2025. Vi tar nu viktiga steg för att stärka välfärden och förbättra människors psykiska hälsa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.