Splittring inom de rödgröna i EU-politiken

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson har låtit riksdagens utredningstjänst gå igenom hur de olika partierna har agerat i EU-nämnden sedan 2007. Sveriges agerande i ministerrådet, alltså inför skarpa EU-beslut, förankras och kontrolleras i EU-nämnden där samtliga partier är representerade. Sedan 2007 finns en möjlighet för de partier som vill anmäla avvikande mening, vilket gör det tydligt och lätt att mäta hur brett stödet för regeringens agerande är.

 
Sammanställningen visar, för det första, att stödet är bredare än det ofta låter som i debatten ibland. Alliansen har hållit ihop hela mätperioden, i tre frågor av fyra är alla partier överens och i nio av tio håller S med alliansen. Men när det blir splittring är socialdemokrater oftare oense med V och Mp än med oss. Av rubriken att döma drar Birgitta Ohlsson slutsatsen att S borde jobba tillsammans med oss i ministerrådet och EU-arbetet i övrigt. Men den viktigaste slutsatsen är att låta dem slippa regera med V och Mp, som inte delar grundsynen på samarbetet och skulle driva den svenska politiken i viktiga frågor i orealistisk riktning. Då skulle vi tappa makt och inflytande som vi byggt upp.
 
De rödgröna saknar visioner och en gemensam värdegrund för att möta unionens stora utmaningar. Socialdemokraterna säger ja till EU men partiet är splittrat. Miljöpartiet "accepterar EU", men partiet är fortfarande djupt EU-skeptiskt. Vänsterpartiet förordar i sitt partiprogram att Sverige lämnar EU.
 
Om Sverige inte ska tappa i inflyttande i EU krävs att man kan regera tillsammans. Då håller det inte att samarbeta med partier som vill lämna EU. Sverige är och behöver vara en kraftfull röst inom EU.
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.