Svensk ekonomi urstark

 

Anders Borg som gästade Umeå tidigare i år.
 
 
Återhämtningen i svensk ekonomi blir allt tydligare med förbättrade tillväxtutsikter och starkare arbetsmarknad. Det stärker de offentliga finanserna och Sveriges möjligheter att möta ökad ekonomisk oro. Det framgår av Finansdepartementets nya prognos som presenterades av finansminister Anders Borg i Almedalen i går.
 
Finansdepartementet bedömer att svensk ekonomi växer med 3,3 procent i år. Det är 0,8 procentenheter högre än bedömningen i den ekonomiska vårpropositionen som presenterades den 15 april.
 
Arbetslösheten väntas i år bli 8,9 procent och därefter sjunka kommande år för att 2014 uppgå till 6 procent. Trots finanskrisens negativa effekt väntas sysselsättningen öka med 100 000 personer under mandatperioden, 2006-2010.
 
En starkare arbetsmarknad liksom ökad konsumtion medför att de statliga utgifterna minskar och intäkterna ökar. Det gör att de offentliga finanserna förbättras och visar balans och överskott redan 2012. Året därefter är överskottet tillbaka till målet på 1 procent.
 
Det är av stor vikt att de offentliga finanserna fortsätter att värnas. Då och endast då finns det ett utrymme att finansiera en trygg och gemensam välfärd. Ett arbete som alliansregeringen gör bäst enligt svenska folket och tunga internationella bedömare.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.