Solidariskt finansierad vård är en självklarhet för Moderaterna

I dag skriver jag tillsammans med riksdagsledamoten Edward Riedl en replik i VF om Moderaternas syn på hur tillgängligheten i vården ska bli bättre.

Solidariskt finansierad vård är en självklarhet för Moderaterna

Socialdemokraterna Peter Olofson och Lars Lilja anklagar i VF 17/5 Moderaterna för att vilja skapa gräddfiler i vården. Inget skulle kunna vara mer felaktigt. För oss Moderater är det självklart att vi ska ha en gemensamt finansierad vård. Om detta är alla svenska partier överrens.

De privata vårdförsäkringar som finns idag etablerades under de Socialdemokratiska regeringsåren då vårdköerna var långa och försäkringarna har nu bitit sig fast. Vi kan inte förbjuda människor att teckna privata försäkringar men det bästa sättet att motverka att sådana över huvudtaget behövs är att satsa tillräckligt med resurser för att få vården att bli bättre, mer flexibel och mer tillgänglig.

Därför har alliansregeringen varit tydliga med att kvaliteten och tillgängligheten i vården är det som ska fortsätta prioriteras. Den vårdkömiljard som redan har satsats på från Regeringen har gjort att andelen patienter som får vänta längre än 90 dagar på behandling har krympt från runt 25 procent 2006 till strax under 10 procent idag.

Satsningen på ökad tillgänglighet fortsätter och totalt under mandatperioden tillförs närmare 4 miljarder kronor. Utöver det har Regeringen satsat 2,5 miljarder på att öka patientsäkerheten. Tyvärr har inte alla landsting nått lika långt med att garantera patienterna vård i rätt tid. I Västerbotten, där Peter Olofsson (S) är landstingsråd, så hade i mars 16 procent av patienterna fått vänta längre än i 90 dagar på att få en beviljad operation genomförd. Det kanske vore en lämplig uppgift för landstingsrådet att börja med att åtgärda det istället för att konstruera politiska motsättningar som inte finns. Motsvarande siffra för det moderatledda Halland är 2 procent, uppenbarligen fungerar den gemensamt finansierade vården minst lika bra eller bättre än under Socialdemokratisk ledning. Moderaterna är och kommer att vara tydliga med att vi kommer att fortsätta prioritera jobbskapande åtgärder och fortsatta satsningar på välfärdens kärna, där sjukvården är en av de viktigare delarna, framför ökade bidrag.

Fortsatta satsningar på vår gemensamt skattefinansierade sjukvård kräver en regering som klarar jobb och företagande. Dessutom krävs landstingsledningar i de olika landstingen som har ordning och reda på skattebetalarnas pengar för att sjukvården ska kunna utvecklas istället för att möta ständiga sparpaket.

Edward Riedl, Riksdagsledamot (M).

Niklas Sandström, Oppositionslandstingsråd (M).

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.