Mer rikssjukvård kommer att behövas

Det finns patienter som får en ovanlig eller svårbehandlad diagnos. Kvaliteten för dessa måste förbättras. Idag har många landsting för få patienter som med en ovanlig diagnos för att kompetensen ska premieras. Rikssjukvården finns idag på flera håll och för flera behandlingar och diagnoser. Hjärtkirurgi för barn och unga är ett sådant exempel där ett eller ett par landsting svarar för alla operationer och vård i landet. Moderaterna ser sådan specialisering av rikssjukvård som något mycket positivt. Utvecklingen bör uppmuntras och breddas. Genom att tillskriva vissa vårdmottagningar som specialiserade inom vissa områden ökas både kompetensen på området, patientunderlaget ökar och kvalitén förbättras. För att nå dessa förbättringar är det viktigt att Sverige samarbetar med andra nordiska och EU-länder och kan erbjuda vård utanför Sveriges gränser för patienter med ovanliga diagnoser.
 
Norrlands universitetssjukhus har idag spännande ansökningar om rikssjukvård inne för prövning och bedömning. En av dem är behandling av plexus brachialisskador. Min förhoppning är att NUS kommer att få denna behandling av denna specialitet.

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Joel

  Hej Igen
  Låter som en mycket bra idé.
  Blir väldigt positiv när jag läser detta inlägg.
  Vad är argumenten för att inte göra all sjukvård till en riksangelägenhet?
  Alltså, vad är syftet med landstingen, borde inte vården skötas mer effektivt om all vård (kommunal och landsting) låg under en central myndighet på ett riksplan.
  Ska genast säga att jag har viss insyn i sjukvården, men inom detta är det begränsat så det är mer att jag vill bli upplyst som jag ställer frågan…

  //Joel

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Joel (2012-04-10 15:23)
  Hej Joel!

  Nu är det enskilda smala diagnoser som vi pratar om som väldigt få har den kompetensen att behandla. Att gör all sjukvård till riksjukvård är något mycket större, handlar om att förstatliga sjukvården. Visst skulle det gå att göra det men jag är inte så övertygad om att det skulle innebära att kvalitén blev bättre eller kostnaden lägre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.