Kraniofacial- och LKG-kirurgi

 

 
Torsdag den 22 mars besökte jag Akademiska sjukhuset i Uppsala och gjorde ett flertal studiebesök. Ett av dem var på plastikkirurgin. Dels fick jag höra mer om kraniofacial kirurgi som de fått som rikssjukvård. Det är kirurgi för att korrigera medfödd skallmissbildning som det är ungefär ett hundratal patienter per år som drabbas av. Denna rikssjukvård är något som de delar med Sahlgrenska. Under besöket fick jag även möjlighet att följa med på en LKG (läpp-käk-gomspalt)-operation som utfördes under dagen. Läpp- och käkspalt är en medfödd missbildning, som beror på att näsa, överläpp och/eller överkäke inte växer ihop på ett normalt sätt under graviditeten runt vecka 8. Detta går med relativ lätt kirurgi att ordna till.
 
Hade en mycket intressant dag på Akademiska. Så ett stort tack till Erik Weiman (M), landstingsstyrelses ordförande, som arrangerat programmet men även all personal som jag träffade på sjukhuset!
 
Dagen därpå träffades landstingsledningarna i Uppsala och Västerbotten för att diskutera olika samarbeten. Så jag hade två mycket intressanta och lärorika dagar i Uppsala.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.