Underlätta för att kunna jobba längre

Vi har en växande befolkning som också blir allt äldre. Inom de närmaste åren är det många som att gå i pension i såväl befolkningen med i synnerhet bland den stora bristgruppen specialistläkare. För att minska den problematik som finns med att så många duktiga medarbetare ska gå i pension samtidigt krävs det handling. Landstinget måste underlätta att så många som möjligt erbjuds att fortsätta arbeta. Detta exempelvis genom deltidsarbete, arbete utan jour eller det skulle kunna vara kombinationstjänst eller utbildningstjänst. Här finns det mer att göra. Landstinget har väldigt mycket att vinna på att fler jobbade kvar längre. Det finns många goda exempel på läkare som passerat 70 år som fortsatt att jobba. Det är jättekul och ska uppmuntras och underlättas!  

6 kommentarer

 1. leffe

  Ja det är ju bra..o så kan du ju verka för att öppna upp antalet platser på läkarutbildningen så att en konkurrens situation uppstår..det är ju faktiskt ditt uppdrag som förtroendevald att tillgodose skattemedlens bästa!! Du svarade inte på min fråga om hur du personligen är intresserad av att ge vårdpersonal marknadsmässiga löner..ber om ett klart o tydligt svar utan hänvisning till det vi kom överens om är fiktion…..

 2. cyrene

  Det är faktiskt inte bara landstings personal som vill eller jobbar efter pensionsålder…….?????
  Ett bra intiativ att underlätta för alla pensionerer att jobba längre…..Varför måste det vara ålderbestämt???? Det är väl upp till person eller arbetsgivaren att bedöma om personen kan jobba längre?????eller??

 3. en fråga

  Hur kan man säga som du, när vi har så hög arbetslöshet/ungdomsarbetslöshet?
  Borde man då inte uppmuntra 6 timmars arbetsdagar så vi kan anställa fler människor och få in mycke mer skatteintäkter och slippa en hel del massa akassa och socialbidrag.
  Plus att människor skulle få mer fritid. Win-win.

  Ändå sitter ni och säger att vi ska jobba tills vi är 70 och absolut INTE ska ha kortare arbetsdagar.
  Nu har ni nog trasslat till det lite för er.

  PS. Jag är inte vänsterpartist så du vet.

 4. Nicklas Sandström

  Svar till en fråga (2012-04-12 17:22)
  Hej!

  Resonemanget som du för bygger på att det finns en viss mängd jobb som vi tillsammans delar på. Så fungerar inte arbetsmarknaden utan med en politik för företagande kan fler jobb skapas. Även en politik som underlättar för köp och sälj av tjänster gör att arbetsmarknaden växer.

  Självklart är det bättre att människor har ett arbete än bidrag vilket är en av kärnan i Moderat och alliansens jobbpolitik och arbetslinje.

  En ytterligare del i att de som jobbar över 65 ska fortsätta är att många av de kompetenserna är det brist på, såsom specialistläkare.

 5. Nicklas Sandström

  Svar till cyrene (2012-04-12 15:46)
  Hej Cyrene!

  Nu går det iaf jobba till 67 års ålder men jag håller med dig om att grunden måste det vara något mellan arbetsgivaren och arbetstagaren att hitta en bra lösning.

 6. Nicklas Sandström

  Svar till leffe (2012-04-12 13:58)
  Hej Leffe!

  Visst är det så, att vi har det uppdraget.

  Jag vet inte riktigt vilket svar du förväntar dig att få. Lönen sätts genom att arbetsgivare och arbetstagare förhandlar fram ett kollektivavtal. Sen är det politikens uppgift att tillgodose ekonomiska förutsättningar. Sen är det ju alltid en tolkningsfråga om det är marknadsmässigt eller inte. Självklart vill jag att lönerna som erbjuds i VLL är konkurrensmässiga och bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.