Obama care

I veckan kom så beskedet från USA:s högsta domstol att president Obamas sjukvårdsreform är förenlig med den amerikanska författningen. Vilket då innebär att alla amerikaner blir skyldiga att skaffa sig en sjukvårdsförsäkring fram år 2014. Den största kritiken mot reformen har varit att det indirekt skulle betyda att staten tar ut en extra skatt vilket för många kritiker hävdar så strider det mot den amerikanska författningen och vill istället, såsom nu, att det ska vara friviligt att teckna en sjukförsäkring.

 
I vilket som ansluter sig nu USA till de länder som erbjuder universell sjukvård till alla sina medborgare. Förr så har USA i stort sett varit den enda av de utvecklade länder som inte har gjort det. Tycker trots allt att Obamas nya sjukförsäkringsreform är ett första steg för att på sikt reformera hela sin sjukvårdsmodell. En sjukvårdssystem som är såväl dyr som ineffektiv. USA har en av världens högsta kostnader för sjukvård som andel av BNP och en viktig förklaring till det är alla försäkringsbolag och jurister som försörjer sig på systemet. Det är trots allt läkare, vårdpersonal och mediciner som botar sjuka människor inte jurister och försäkringsbolag.
 
 
Etiketter:

5 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Men- för en gång visa ord från en moderat. Synd bara att sverige går åt motsatt håll. Dyrare medicin, dyrare läkarbesök, försämrad sjukförsäkring, privatisering av apoteken som redan flaggar för att lägga ner när, tiden som dom är skyldiga att upprätta servicen, går ut.

 2. Bergis

  Vad klagar du på??? Amerikansk sjukvårdspolitik är ju och har varit moderat, kall och empatilös politik i sin renaste form.

 3. Nicklas Sandström

  Svar till Bergis (2012-07-01 08:05)
  Nej. Moderaterna står för en trygg skattefinansierad vård och omsorg. Ditt inlägg är ett uttryck för vänsterns smutskastning av moderat politik i den politiska debatten

 4. Jan-Erik Vahlström

  Trågig, ja. Jag håller med dig om detta, men vad är felaktigt i min beskrivning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.