Är (S) nöjd med att det är längst väntan på vård få i Västerbotten?

Pressmeddelande 140604: Är (S) nöjd med att det är längst väntan på vård få i Västerbotten?

Moderaternas oppositionslandstingsråd Nicklas Sandström konstaterar att i Västerbotten så behöver man längsta längst i landet på att få sin behandling eller åtgärd. I Västerbotten lyckas man bara nå en måluppfyllelse på mellan 60-65% när det gäller tillgänglighet för att få vård inom tre månader. Sandström menar att under den här mandatperioden så har det blivit 20 procent fler som behöver vänta på att få sin operation/åtgärd än i början av 2011. Nu vill Sandström ha besked vid kommande landstingsfullmäktige från Peter Olofsson (S) om de styrande socialdemokraterna är nöjda med detta och om det finns några planer på att komma tillrätta med detta.

 

– Det är oacceptabelt att västerbottningar ska behöva vänta längst i landet och att vårdköerna har blivit längre under de senaste åren säger Nicklas Sandström. Vi måste få en ny politik som lyckas med att få bort de långa vårdköerna, som medborgare behöver man vård och inte en kölapp avslutar moderaternas Nicklas Sandström.

 

Fakta:

 

TOTALT VÄNTADE PATIENTER, OPERATION/ÅTGÄRD, 30 april
2011: 4 703
2012: 4 593
2013: 4 611
2014: 5 690

 

Hela frågan i sin helhet

 

Längst väntan på vård i Västerbotten

 

Landstinget i Västerbotten är klart sämst i landet på att uppfylla vårdgarantin för patienter som behöver operation eller annan specialistbehandling. För årets tre första månader klarar Västerbotten endast en måluppfyllelse på mellan 60-65% av alla patienter att få vård inom tre månader. Jämfört med andra landsting är detta sämst i landet. När så få får vård inom 90 dagar får inte landstinget ersättning för kömiljarden, något som inte heller landstinget fått under hela 2013.

 

Faktum är att det är fler som behöver vänta på sjukvård nu än tidigare. Det är idag fler som väntar på att få en operation eller åtgärd nu än vid samma tidsperiod under 2011. Totalt handlar det om att nästan 20 procent fler som behöver vänta idag än vad som var fallet under 2011.

 

 

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

 

  1. Är du nöjd med att Västerbotten är sämst i landet på att uppfylla vårdgarantin för patienter som behöver operation eller annan specialistbehandling?

 

  1. Är du nöjd med att under den här mandatperioden så är det 20 procent fler som behöver vänta på att få sin operation/behandling?

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

 

 

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.