S, MP och V säger nej till skarpa förslag för att minska vårdköerna till barn- och ungdomspsykiatrin

Vid dagens sammanträde debatterades en motion från Alliansen om att införa ett vårdval inom barn- ungdomspsykiatrin. Från Alliansen ser vi detta som ett skarpt förslag för att minska ned vårdköerna som är längst i landet i Västerbotten. Tyvärr säger den politiska vänstermajoriteten nej till. Detta trots att de försökt under 10 års tid utan att lyckats med att komma till rätta med situationen.

Nedan mitt anförande:

Anförande vårdval BUP

Från Moderaterna och Alliansen tar vi alltid utgångspunkt från varje enskild medborgare och hur hälso- och sjukvården och de förslag vi har är utifrån hur vi kan göra sjukvården bättre för den som har behovet.

Behovet av stöd för psykisk ohälsa är något som blir större och större. Varför är en bra fråga att ställa sig. Vi kan säkert bli bättre med att jobba förebyggande och vidta åtgärder i tidigt skede för att motverka detta. Att det är ett växande problem är något som vi måste ta allvarligt på.

Ser vi till Barn- och ungdomsspykiatrin har detta varit ett problemområde i Västerbotten under en mycket, mycket lång tid. Från majoriteten har olika åtgärder prövats men ingenting händer. Under lång tid har tillgängligheten varit sämst i landet. Från Alliansen vill vi nu ge ett konkret poltiska och praktiska verktyg att pröva att lösa tillgången till stöd och hjälp. Vi vill införa ett vårdval som innebär att du som ung med eller utan familj själv väljer vart du ska gå för att få stöd och hjälp.

Med detta öppnar vi upp för fler att kunna erbjuda våra unga stöd och hjälp. Med ett större utbud är vi helt överygade om att tillgängligheten ökar och våra barn- och ungdomar med psyskisk ohälsa får den hjälp som man behöver.

Bifall till motionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.