Löfven(S) vårdlöften inte trovärdiga

Socialdemokraterna skrev på DN-debatt igår om att de vill satsa mer på svensk sjukvård genom att korta köer för cancerpatienter. Samtidigt kan cancerpatienter i S-styrda Dalarna vänta nästan 8 månader för behandling. Det är oacceptabelt att behöva vänta länge på cancervård. Därför satsar Alliansen två miljarder på fyra år för att korta väntetiderna inom cancervården.

Det enskilt viktigaste instrumentet för att öka resurserna till svensk sjukvård är att fler människor har ett arbete att gå till. Arbetslinjen är en förutsättning för att fortsatt kunna höja kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet går istället till val på att nedmontera arbetslinjen och återgå till utbyggda bidragssystem och höjda skatter på arbete. Så tar man varken ansvar för jobben eller välfärden.

Stefan Löfven ger med ena handen och beskattar landstingen och regionerna med den andra. Höjda arbetsgivaravgifter och andra jobbförstörande reformer leder till långsiktigt mindre pengar till sjukvården. Så de pengar som utlovas till sjukvården är inte alls de två miljarder.

Under gårdagens landstingsfullmäktige ställde jag följande fråga till landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten Peter Olofsson (S) just om deras ihåliga vårdlöften:

Enkel fråga:

Inte trovärdiga vårdlöften

Jag läser nu på morgonen på DN-debatt att du utlovar att korta ned väntetiderna för behandling för cancer till 4 veckor. Mycket lovvärt. Finansieringen för detta är Magdalenapengarna på 2 miljarder som du i annat interpellationssvar ska använda till att rädda inlandssjukvården. Totalt för Västerbotten handlar det om cirka 53 miljoner, eller strax runt en halv procent av landstingets totala budgetomslutning.

Nationellt så har du tillsammans med dina kamrater i Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett löftesgap på runt 40 miljarder eller lika mycket som finansieringen för som till exempel föräldraförsäkringen, försvaret eller högre utbildning. Totalt saknas två av tre kronor i era utställda vallöften.

I vilket fall tycker du att det är rimligt att med dessa låtsaspengar, på knappa 53 miljoner, att lyckas att minska behandlingen av cancer till fyra veckor när vårdköerna redan idag i Västerbotten är längst i landet om så varför har du inte idag redan minskat på vårdköerna under de fyra år som du styrt landstinget i Västerbotten?

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.