Är det god vård att ligga på sjukhus i onödan?

I morgon kommer jag att arrangera ett seminarie mest just den rubriken. Bakgrunden är att i takt med den medicinska utvecklingen har vårdtiderna kunnat förkortas. Detta ställer samtidigt krav på att kommunerna snabbare än idag ska kunna ta över ansvaret för den enskildes vård och omsorg efter utskrivning från slutenvården. I dag upptas mängder av sjukhussängar av utskrivningsklara patienter som därmed ligger på sjukhus i onödan och därmed också genererar onödiga kostnader för samhället.

 

Seminariet är tänkt att spegla den nationella diskussion som finns kring utskrivningsklara patienter kopplat till betalningsansvarslagsutredningen som håller på att utredas. Västerbotten blir ett exempel på hur den diskussionen ser ut mellan landsting och kommun vilket med största sannolikhet är väldigt representativ för andra. Diskussionen kommer att spegla den komplexitet som finns inom detta område och försöka vara framåtsyftande i hur det går att ta denna fråga vidare så att det inte minst blir så bra som möjligt för den enskilde människan.

 

Jag hoppas att seminariet kunna problematisera kring den komplexa fråga och ge konkreta förslag på lösningar.

En kommentar

  1. Pingback: Vård som alla begriper | Hanssons spaning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.