Upp till bevis för hur sjukvården ska bli bättre

Jag har under morgonen lyssnat på den tillträdande statsminister Stefan Lövens (S) regeringsförklaring. En dyster svartmålning av Sverige som jag inte tycker är värdig. Vad gäller sjukvården så blandas plattityder och förslag som saknar politisk relevans. Om att lagstifta om att inte sälja ut universitetssjukhus har varit en icke fråga de senaste 8 åren och inte huvud taget lyfts upp till debatt. Hur de nationella riktlinjerna ska bli obligatoriska är ett stort frågetecken dels vad gäller finansiering och hur de ska ta formen som bindande lagstiftning.

 

Det som kom som den största överraskningen var att den nya regeringen vill avskaffa vårdvalet i primärvården, alltså patienters möjlighet att själv få välja vilken vårdcentral man vill gå till. Det betyder att utvecklingen som skett inom primärvården rullas tillbaka med färre läkare och på sikt en sämre sjukvård.

 

Avsaknaden av skrapa politiska förslag för en bättre svensk hälso- och sjukvård var ytterst påtaglig idag. Det ska bli mycket spännande att se de f.d. SSU ordförande Gabriel Wikströms kommande agenda för dessa förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.