Hur kan länets sjukvårdsutbildningar utvecklas och stärkas

Pressmeddelande 141028: Sandström (M): Hur kan länets sjukvårdsutbildningar utvecklas och stärkas

 

Moderaternas oppositionslandstingsråd Nicklas Sandström uttrycker oro inför att Universitetskanslersämbetet nyligen har utvärderat påbyggnadsutbildningarna för sjuksköterskor vid Umeå universitet och av nio utvärderade utbildningar får åtta underkänt. I början av året utvärderades även läkarutbildningen vid Umeå universitet även här gavs utbildningen underkänt.

 

Sandström menar att utan att vidare pröva skälen för bedömningen är det allvarligt att dessa för sjukvården i länet så viktiga utbildningar får ett underkänt betyg. Konsekvenserna för sjukvården går nog inte att underdriva om vissa utbildningar måste stängas ned under en tidsperiod.

 

Med anledning av detta vill Sandström ha svar från landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) om han avser att i samverkan med Umeå universitet vida några ytterligare åtgärder för att stärka och utveckla sjuksköterske- och läkarutbildningen vid Umeå universitet?

 

 

 

Läs mer från SKL:  http://skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv2014/oroforfarreutbildningsplatser.3997.html

 

 

Hela interpellationen i sin helhet:

 

 

Hur kan länets sjukvårdsutbildningar utvecklas och stärkas

 

Universitetskanslersämbetet har utvärderat påbyggnadsutbildningarna för sjuksköterskor vid Umeå universitet och av nio utvärderade utbildningar får åtta underkänt. I början av året utvärderades även läkarutbildningen vid Umeå universitet även här gavs utbildningen underkänt. Utan att vidare pröva skälen för bedömningen är det allvarligt att dessa för sjukvården i länet så viktiga utbildningar får ett underkänt betyg. Konsekvenserna för sjukvården går nog inte att underdriva om vissa utbildningar måste stängas ned under en tidsperiod.

 

Av dessa utbildningar sker idag på landstingets lokaler i form av övning av kliniska färdigheter. Dessutom är personalen som ansvarar för utbildningen många gånger anställd av såväl Umeå universitet och landstinget. Beröringspunkterna mellan universitet och landstinget är många och förklarliga skäl.

 

 

 

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag min fråga till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

 

1.                   Kommer du att i samverkan med Umeå universitet vida några ytterligare åtgärder för att stärka och utveckla sjuksköterske- och läkarutbildningen vid Umeå universitet?

 

 

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.