Arbetsmiljön på sjukhuset måste bli bättre

I dag slår vårdförbundet larm i en rapport som visar att på grund av dålig arbetsmiljö och slitiga arbetstider orkar sjuksköterskor inte jobba heltid. I fackets webbenkät om arbetsvillkor uppgav 41 procent av de tillfrågade anestesi- och intensivvårdssjuksköterskorna att de arbetar deltid, och närmare hälften av dem svarade att det beror på att de inte orkar med jobbet.

 

Larmrapporten är inte på något sätt ny utan får ses som en i raden av rapporter som visar på att många som jobbar inom sjukvården känner att de inte räcker till. Det finns ingen lätt lösning på detta. En av de stora orsakerna är självfallet personalbristen på sjuksköterskor och läkare. En brist som i sin tur gör att de som blir kvar måste jobba hårdare och på sätt skapas en negativ spiral. En spiral som måste brytas om de som finns kvar ska känna att de orkar. För att göra det är lön en del men långt ifrån allt. Schemamodeller kan behöva ses över. Som landsting behöver vi få in fler yrkesgrupper i sjukvården med hjälp av konceptet Vårdnära service som sköter de icke medicinska eller omvårdade delarna av det dagliga arbetet såsom städning av rum och bära ut mat till patienter som kan äta själv. Därtill behöver patientöverflyttningar mellan olika avdelningar på sjukhuset och mellan kommun och landstinget kraftigt förbättras.

 

Det behövs en rad olika åtgärder för att möta upp en arbetsmiljö som blivit tuffare och tuffare och dessa insatser måste börjas arbeta med nu och inte i morgon.

3 kommentarer

 1. Bergis

  Sedan Fredrik Reinfeldt sa att vi måste öppna våra armar och satsa alla resurser på asylsökande finns inga pengar kvar till sjuksköterskorna och välfärden.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Det stämmer inte alls. Människor som kommer till Sverige kommer även på sikt att bidra till svensk välfärd och många kan dessutom börja jobba inom sjukvården. Det är inte främst en resursbrist utan en personalbrist som finns inom svensk hälso- och sjukvård.

 2. Lars Hetta

  Varför inte skjuta på bygget av ny psykiatrihuset ( till lågkonjunktur i Umeå bygg bransch ) och välj i stället högre löner och bättre arbetsföhållande för sjuksköterskor på NUS.
  Jag har en anhörig 14 år som får vänta på en nödvändig brådskande planerad operation som nu helt i onödan riskerar komplikationer. Orsaken är köer till operation. Att sedan barnet får sin sportlovsvecka i Hemavan stoppad och att fotbollsträningen ligger nere av samma orsak kan väl accepteras men inte ökad risk för komplikationer under väntan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.