Landstinget behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare

Västerbottens läns landsting är en av norrlands största arbetsgivare och Norrlands universitetssjukhus är den största arbetsplatsen i Norrland. Som en så stor arbetsgivare krävs det att man är attraktiv och alla medarbetare känner sig stolta över sitt jobb.

 

Något som bekymrar mig är att vi har en brist på vissa specialistutbildade läkare och sjuksköterskor. För att sjukvården ska kunna ge den bästa vården med patienten i centrum och med engagerade medarbetare måste vi ha rätt yrkeskategori på rätt plats.

 

I syfte att möta behov och efterfrågan på specialistutbildad personal och synnerhet för sjuksköterskor krävs det riktade satsningar för att primerna extra utbildning.  Hög utbildning ska löna sig och det ska märkas i plånboken.

 

Jag har hört att det åtminstone förr var så att en del sjuksköterskor blev tvungen att gå ner i lön efter avslutad specialistutbildning. Det är inte rimligt. Givetvis ska vidareutbildning löna sig precis som det gör för många andra yrkesgrupper. Om man är garanterad en högre lön efter avslutad utbildning tror jag att fler känner värdet i att vidareutbilda sig.

 

Utbildningslönen för sjuksköterskor som väljer att specialistutbilda sig kan därför behöva ses över samtidigt som Moderaterna och Alliansen har ställt sig positiv till att pröva på akademisk specialisttjänstgöring.

 

Det finns mer kvar att göra för att landstinget ska bli en mer attraktiv arbetsgivare och att specialistutbildning ska löna sig bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.