Sex timmars arbetsdag med lön för åtta

De rödgröna samarbetet i landstinget presenterar nu att de vill genomföra sex timmars arbetsdag med lön för åtta. Med en sådan reform, följer ett ekonomiskt ansvarstagande. Hur detta ska finansieras är oklart. Från moderaterna och alliansen står vi upp för arbetslinjen. Arbete och välfärd hänger ihop, om nu Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har glömt denna koppling.

 

Moderaterna och alliansen  vill skapa förutsättningar för att fler jobb ska kunna växa fram i länet. Den demografiska utvecklingen tvingar fram att fler måste jobba längre för att Sverige ska kunna behålla dagens välfärd. Lösningen är verkligen inte att dela på de befintliga jobben. Fokus måste istället ligga på att skapa fler jobb för att människor ska ha ett arbete att gå till. Alla behövs ute i arbetslivet för att generera skattekronor till skola, vård och omsorg.
Om Socialdemokraterna nu vill gå vidare med förslaget för hela landstinget är det uppskattade kostnaden ungefär 1,1 miljarder. Just nu är grundproblemet att det är svårt att rekrytera att då tro att det står 25 procent mer personal på kö för att anställas inom vården känns orimligt. Att gå fram med sådana här förslaget är att leva i en värld där det pengar regnar ned från himlen.

 

8 kommentarer

 1. olle

  Det är väl inga problem för S och MP att skapa jobb !!
  Det är ju bara och utbilda folk och bygga ut arbetsförmedlingen ,klart.
  Företagen lägger vi ner och flyttar utomlands ,då klarar vi våra utsläppsmål i Sverige så får nåt annat land ta skiten.
  För skogsbruket är ett gissel med hyggen och biotoper hit och dit, skogsbönder är kriminella element enligt MP som drar alla över en kam.
  För och inte tala om bönder i största allmänhet, de bör nog helst utrotas om MP får som de vill.
  Nej lägg ner allt vad gäller skog och jordbruk så importerar vi detta också, då kan nån annan gödsla med handelsgödsel istället och vi kan äta antibiotikakontaminerat kött.
  Och det riktigt dåliga köttet från dessa länder kan vi importera för att mata Vargen med när stammen blivit så stor att bytesdjuren tagit slut och all åkermark är förbuskad
  Sen importerar vi allt som vi sen säljer till varandra, för konsumtion löser alla problem med arbetslösheten.
  Politiken börjar inte likna nåt ,var är det gamla bondförnuftet ,nu ska det forskas om saker i princip vem som helst vet.
  Det viktiga är att hitta nån som forskar och kommer fram till ett resultat som gynnar uppdragsgivarens intresse.

 2. Madde

  Rekryteringen är väl ett stående problem inom vården, men istället för att kasta skit på dom som styr nu och som faktiskt kommer med förslag som många ser fram emot att få testa för att kunna ORKA jobba, så kan du väl berätta vad ni Moderater har gjort så himla bra nu de år ni har suttit? Vad har ni gjort för sjukvården och vår personal? Har ni skapat fler jobb? Är det därför vi har MINDRE att röra oss med och MER att göra? Är det därför vi nu, börjar falla för att vi tvingats springa in i vägg efter vägg utan någon förändring till VÅR fördel?

  Ska man orka med den sjukvårdtyngd som är idag så går det inte att jobba heltid, 8 tim, ibland 9 dagar i rad och försöka ha ett liv med familj utöver det! TESTA jobba själv på en avdelning på sjukhuset. När du inte får medhåll från någon, utan politiker som sitter på en hög stol och bestämmer hur du ska jobba och med vilka medel och ändå ha krav på att det ska göras enligt handboken med säkerhet och allt vad det innebär, dåå… då är det väldigt välkomnnande att få höra att det faktiskt finns dom som tänker att OM vi ska hålla, året ut, tills pension eller vad det kan va, så är det dags för en förändring. HÖGRE LÖN ska alla inom vården tammefan ha! Ni kan ju bespara er själva några kronor i ert lönekuvert då blir det nog jämnt upp! Vad är mer värt? ERT levnadssätt eller FOLKS LIV.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Hej! Jag skrev en del av de förslag som vi har presenterat för att förbättra arbetssituationen inom sjukvården i det inlägg jag hade. För att kunna göra verklighet av det krävs det att moderaterna tillsammans med Alliansen får ta över styret vilket vi inte haft i Västerbotten. På regeringsnivå har det genom Alliansregeringen tillskapats över 300 000 nya jobb vilket innebär ökade skatteintäkter till sjukvården.

   Jag har själv varit ute på många avdelningar och lyssnat in hur situationen är så den är inte alls obekant för mig. Hör gärna av dig om du vill dela med dig mer om vardagen ute på din avdelning.

 3. Åsiktsmaskinen

  Med detta är det på sin plats att påpeka att Moderaterna även var emot när vi gick från 6-dagars vecka till 5-dagars vecka.
  Det gick lysande bra att genomföra en arbetstidsförkortning med bibehållen lön då, och det finns såklart inget som säger att det inte kommer gå lika lysande bra den här gången.

  Se framtiden istället för att hålla fast vid det gamla.

 4. "Dosan"

  Nu ljuger du igen, Alliansen vill inte att människor ska arbeta och må bra samt att ni är helt ointresserade av välfärden eftersom ni vid varje tillfälle som gavs sålde ut och förstörde den.

  Varför tar ni inte ansvar för era lögner?

 5. M J

  Hur mycket kostar inte sjukskrivningar, längre vårdtider, anställningar, inskolningar, etc etc?? Är
  det något som du tycker är billigare och bättre för oss i landstinget?
  Testa jobba som vi gör, och sen testar du att göra samma jobb fast i 6 timmar. Då kanske du börjar tänka ordentligt också.

 6. Peter

  Jag tror att det skulle vara bra på lång sikt!

  Samhället och företagen kommer att spara väldigt mycket på att folk inte är sjuka lika ofta då antalet arbetande timmar fördelas på flera personer så folkhälsotalet kommer att öka och då sparar man resurser också genom att det blir mindre kostnader samt belastning inom vården då folk håller sig friskare och kan ungås med sina vänner samt familjer mycket mer!

 7. Oberoende Politisk Bedömare

  Är viktigt att nu påminna om att Moderaterna även var totalt emot när Sverige gick från 48-timmars måndag till lördagsarbete till nuvarande 40-timmars måndag till fredag-arbete.

  Det gick lysande bra att genomföra den förändringen då, fast M var totalt emot. Och det kommer givetvis gå precis lika lysande den här gången.

  Tänk på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.