Vill Socialdemokraterna införa sex timmars arbetsdag med full lön?

Pressmeddelande 150312: Vill Socialdemokraterna införa sex timmars arbetsdag med full lön?

 

Allianspartierna i landstinget vill nu ha besked från de styrande socialdemokraterna om de tillsammans med sina rödgröna samarbetspartier kommer att införa ett experiment med 6 timmars arbetsdag med full lön. Allianspartierna menar att det fortfarande är oklart vart, hur och när detta försök ska genomföras. Det är även oklart vilka personalkategorier som omfattas av förslaget.

 

Om nu de styrande rödgröna partierna vill gå vidare med förslaget blir den uppskattade kostnaden ungefär 1,1 miljarder. Det förutsätter även att det går att rekrytera ytterligare personal för att täcka upp.

 

Socialdemokraterna verkar helt ha tappat greppet om ekonomiskt ansvarstagande när de går fram med sådana här förslag säger Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Ewa-May Karlsson (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare. Alliansgruppledarna menar att arbete och fler skattekronor till sjukvården hänger ihop, om nu Socialdemokraterna har glömt denna koppling.

 

Interpellationen i sin helhet

 

Interpellation

2015-03-12

 

Vill Socialdemokraterna införa sex timmars arbetsdag med full lön?

 

I media går det att läsa att det rödgröna styret i landstinget nu har bestämt sig för att pröva sin vision om en 6 timmars arbetsdag med full lön på några av landstinget arbetsplatser. Det är fortfarande oklart vart, hur och när detta försök ska genomföras. Det är även oklart vilka personalkategorier som omfattas av förslaget.

 

Med en sådan reform, följer ett ekonomiskt ansvarstagande, något som Socialdemokraterna varken har en tydlig finansiering eller tidpunkt för. Alliansen står för arbetslinjen. Arbete och välfärd hänger ihop, om nu Socialdemokraterna har glömt denna koppling.

 

Från Alliansen anser vi att fokus måste ligga på att skapa fler jobb för att människor ska ha ett arbete att gå till. Alla behövs ute i arbetslivet för att generera skattekronor till skola, vård och omsorg.

 

Fullt utbyggt för hela landstinget handlar experimentet om kostnader på runt 1,1 miljarder vilket även förutsätter att det går att rekrytera den personal som saknas.

 

 

Allians för Västerbotten vill utifrån ovanstående ställa följande fråga till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

 

1. Vilka personalkategorier omfattas av detta försök?

2. När ska detta genomföras?

3. På vilka avdelningar ska försöket genomföras?

4. Hur stor är kostnaden för detta försök?

5. Hur ska detta finansieras?

6. Hur avser ni att lösa bristen på läkare och sjuksköterskor med förslag om att de som redan är anställda ska jobba mindre?

7. När det råder brist på läkare och sjuksköterskor hur är det då tänkt att

8. Har ni inga andra politiska förslag som leder till en förbättrad arbetsmiljö?

 

 

 

Allians för Västerbotten

 

 

Nicklas Sandström (M) Marianne Normark (FP)

Oppositionslandstingsråd Gruppledare

 

 

Ewa-May Karlsson (C) Birgitta Nordvall (KD)

Gruppledare Gruppledare

 

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Lars Gidløf

    Hej

    En undran bara, hur kan Toyota sæga att de tjænar på 6 timmars arbetsdag med full løn och inte landstinget kan gøra detta?

    Ær det så att politiker, som styr Landsting ær før dyra, før okunniga, och det ær dærfør att inte detta fungera?

    Før kan Toyota mfl gøra det, så nog kan væl Ni också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.