Dra lärdom av goda privata exempel

I dagens Folkbladet har jag följande insändare:

Dra lärdom av goda privata exempel

Nyligen presenterades patientundersökningen över vilka hälsocentraler som patienterna rankar bäst. Även i år toppar de privat drivna hälsocentralerna likt de gjort de senaste åren. Undersökningen efterfrågar patienternas syn på delaktighet, bemötande, kontinuitet, information och tillgänglighet. Det är viktiga delar för patienterna ska känna sig sedd och hörd i sin kontakt med vården. Värdet i vården skapas i mötet mellan personal och patient.

Tyvärr är det de landstingsdrivna hälsocentralerna som ligger i botten av listan. Här borde det finnas gott om utrymme att ta lärdom av vad det är som gör att de privat drivna hälsocentralerna gör för att patienterna ska tycka att det funkar bättre för dem. Beklagansvärt verkar Socialdemokraterna lika ointresserade av det som att se över förutsättningarna att fler privat drivna hälsocentraler kan få möjlighet att etablera sig i Västerbotten. Välfärden mår bättre av att patienter får fler alternativ att välja på.

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

2 kommentarer

  1. Mange

    Jag blir nästan impad över ditt sätt att ”släta” över riskkapitalbolag som vill starta och sen jämföra det med Norrlandskliniken !! illa är va det är.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Om du tillfrågar de privata entreprenör som finns i Västerbotten varför de startat sin verksamhet är det inte för att tjäna pengar. Vinstmarginalerna är oerhört små inom sjukvården. Det som blir extra intressant hur de privata alternativ som finns kan lyckas att klara budget och samtidigt ha så nöjda patienter – tänk om all driven sjukvården kunde visa sådana resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.