Läkarintyg för laktosfri kost?

I VK (17/2 2016) kan man läsa om allsidig kost och att fler och fler barn undviker olika baslivsmedel i onödan. För att motverka det så föreslås nu att det återigen ska krävas läkarintyg för att få ta del av denna kost. Detta innebär en extra pålaga för primärvården som redan idag har stora problem med läkarbemanning.

Det finns läkarintyg på gott och ont som ska rapporteras till myndigheter eller kommuner. Vissa är mer och vissa är mindre berättigade än andra. Ett exempel för att koppla till artikeln i VK är barn som behöver laktosfri kost. Artikeln i sig tar upp ett viktigt problem och med goda intentioner föreslås det att det ska krävas läkarintyg. Men även goda intentioner kan ha problem, utredningen ”Effektiv Vård” (SOU 2016:2) tar upp just exemplet läkarintyg för laktosfri kost.

Utredningen menar att värdet av att skolan på detta sätt involverar hälso- och sjukvården, där tid tas från vården som kan användas till annat, i stället för att direkt acceptera vårdnadshavarens bedömning kan ifrågasättas.

Vidare menar utredningen att kravet innebär i praktiken att vårdnadshavare kontaktar primärvården, får tid för läkarbesök, behovet redogörs och läkaren skriver intyget baserat på uppgifterna från enbart vårdnadshavaren.

Jag vill betona att det är ett problem om barn undviker allsidig kost i onödan, men frågan är om det är riktigt att belasta primärvården med krav om läkarintyg i dessa fall. Ett alternativ till läkarintyg skulle kunna vara att en dietist styrker behovet för barnet, vilket skulle avlasta primärvården om nu inte kommunen själv kan hitta en modell för detta.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.