Livsviktig samverkan med Vasa

Under flera år har jag arbetat med att få tillstånd ett utökat samarbete med Vasa Sjukvårdsdistrikt. Det har inte alla gånger varit så lätt men det har gått sakta framåt. En viktig milsten i arbetet var nu i fredags då en första provflygning med en patienttransport ägde rum mellan Vasa och Umeå. Patienten var en misstänkt stroke och behövde urakut vård. När det gäller stroke är varje minut viktig för att snabbt kunna sätta in rätt behandling.

Från Vasa ligger det närmaste universitetssjukhuset i Tammerfors nästan 25 mil bort. Till det ”egna” universitetssjukhuset i Åbo är det 34 mil. Försöket visade att det går att transportera en patient med flyg ungefär 1 timme snabbare än till deras annars närmaste universitetssjukhus. Hela transporten tog två timmar och 55 minuter enligt Helge Brändström, medicinsk chef för ambulansflyget.

Det känns otroligt glädjande att vi kommit så långt som vi gjort nu. Nu hoppas jag att samarbetet kan resultera i att riktiga patienter även får vård i Umeå.

 

På bilden ser ni mig och Hans Fransson styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt vid ett av mina besök till Österbotten.

2 kommentarer

 1. Anders

  Men Nicklas.

  Tycker du att vi vanliga löntagare som ser köerna växa i sjukvården ska bli glada över att Finlänska patienter får tillgång till snabbare vård?
  Milde tid vilken dårskap, ta bort landstingen och förstatliga sjukhusen då kanske det blir någon ordning.

  /Anders

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Det handlar om i det här fallet strokepatienter och det finns inga långa kötider för den patientgruppen. Det handlar om att vinna timmar, minuter och sekunder. För övrigt skickar Sverige ganska många patienter över innanhavet för sjukvård i Finland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.