Moderaternas landstingslista för norra valkretsen klar

Moderaterna har hållit valkretsstämma för att fastställa valsedeln till landstingets norra valkrets. Valsedeln toppas av Andreas Löwenhöök och andranamn är Elin Segerstedt Söderberg. Båda sitter idag i landstingsfullmäktige. 

Valsedeln består av 45 namn från olika delar av området och den är nästan helt varvad mellan kvinnor och män. Det är fler kvinnor. Moderaterna väljer också att föra fram flera nya namn bland de fem översta kandidaterna. MUF Skellefteås ordförande, Gustav Lindström, 19 år (20 år på valdagen), står på tredje plats, följt av Viktoria Sundin och Peter Nilsson. 

De fem topp-kandidaterna vill alla sätta patienten i centrum, säkerställa en trygg hälso- och sjukvård med hög kvalitet i hela länet och efterfrågar ökad mångfald och valfrihet. De har också särskilda fokusfrågor: 

– Mitt politiska fokus ligger på att korta vårdköerna och att det ska finnas fasta läkare på våra hälsocentraler. Det är 64 procent av läkartjänsterna i vårt område som inte är bemannade. Det är en ohållbar situation. Vi måste göra något åt hälsocentralernas uppdrag för att minska arbetsbelysningen och förbättra arbetsmiljön, säger Andreas Löwenhöök.

– Personer med funktionsnedsättningar är ofta i behov av hjälpmedel för att få vardagen att fungera. Det måste finnas hjälpmedel som möter varje individs behov. Vi moderater vill därför öka brukarnas inflytande vid val av hjälpmedel och införa ett system med fritt val av hjälpmedel, säger Elin Segerstedt Söderberg.

– Som tidigare elitsimmare har jag stort intresse för hälsofrågor, säger Gustav Lindström. En god hälsa börjar med att man själv tar eget ansvar. Till exempel genom att motionera. Jag menar att landstinget och länets kommuner kan göra mer för att uppmuntra barn och ungas till rörelse i skolan. Det är en fråga jag vill driva.

Hospice och en platschef på lasarettet

– Vi måste stärka vården för våra äldre. Som sjuksköterska inom äldreomsorgen ser jag två stora behov, läkare med geriatrisk kompetens och förbättrad landstingsvård i livets slut. Det behövs ett hospice i Skellefteå, säger Viktoria Sundin.

– Jag har varit engagerad i Skellefteåuppropet för att värna om vården i vårt område och Skellefteå lasarett. För att jag ska kunna påverka i större utsträckning så har jag beslutat mig för att engagera mig politiskt, säger Peter Nilsson. Min målsättning är att Skellefteå lasarett ska utvecklas. Vi behöver bland annat en platschef på Skellefteå lasarett, återöppna läkarmottagningen för Öron-Näsa-Hals och avveckla länsklinikerna, som flyttar lokalt beslutsmakt från lasarettet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.