Landstinget ligger nästan sist i landet i ny mätning

I en artikel från Läkartidningen har man presenterat en mätning om andel ”utlokaliserade/satelitpatienter”. Västerbotten placerar sig som fjärde sämst i landet av landets 21 landsting. Det kan till exempel vara att en ortopedpatient som läggs in på en vårdavdelning för kirurgi. Det är en nödlösning som ofta tas till vid vårdplatsbrist. Det finns en stor enighet i att det innebär en förhöjd patientsäkerhetsrisk, stress för personal samt totalt sätt risk för sämre kvalitet på vården

Att Västerbotten har så hög andel utlokaliserade patienter innebär en risk för patientsäkerheten och ger en ökad arbetsbelastning för personalen, något man måste komma tillrätta med.

Lena Riedl som är en av moderaternas landstingsfullmäktigeledamöter vill få svar av den S-styrda majoriteten vad man tänker göra för patienterna och personalen som drabbas av det här problemet.

 

Interpellationen i sin helhet

Hur kommer det sig att Västerbotten har så många patienter utlokaliserad?

 

En ”utlokaliserad/satelitpatient” är en patient som läggs in på annan avdelning än vad det motsvarar den medicinska åkomman. Det kan till exempel vara att en ortopedpatient som läggs in på en vårdavdelning för kirurgi. Det är en nödlösning som ofta tas till vid vårdplatsbrist. Alla är överens om att det innebär en förhöjd patientsäkerhetsrisk, stress för personal samt totalt sätt risk för sämre kvalitet på vården.

 

I statistik som läkartidningen presenterar är nedslående för Västerbotten. Vi är inte sämst men vi är fjärde sämsta i landet[1].

 

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande fråga till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S)

 

–     Varför är Västerbottens läns landsting bland de sämsta i landet i andelen utlokaliserade patienter?

 

–     Vilka åtgärder tänker den politiska majoriteten vidta för att minska antalet utlokaliserade patienter?

 
Lena Riedl (M) 

Landstingsfullmäktigeledamot 

 

6 kommentarer

 1. Oberoende Politisk Bedömare

  Ska bli intressant att se såsseriets svar på den frågan.

  Skulle också vara intressant att höra Ms svar på följande fråga:

  Både Västra Götalandsregionen och Region Skåne har under måååånga år lidit väldigt mycket av överläggningar, alldeles för få vårdplatser och ofantliga personalproblem. Båda dessa regioner har under perioderna där det varit som värst letts av just M. Det är alltså Moderat politik som gjort att ovanstående problem uppstått.
  Vad är det för skillnad på den Moderata politik som fördes där och den Moderata politik som ska föras här? Eller ska vi räkna med liknande problem även inom Västerbottens Läns Landsting vid ett Moderat maktövertagande?

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Vårdköerna i Skåne har vuxit kraftigt sedan sossarna tog över styret. Psykiatrin i VGR har lyckats bra med att få bort hyrpersonal.

   • Oberoende Politisk Bedömare

    Typiskt politikersvar att utelämna merparten av frågorna.

    Hur mycket ökade kostnaderna för hyrpersonal i Region Skåne med moderaternas politik?
    Hur mycket växte vårdköerna i Skåne med moderaternas politik?
    Hur mycket ökade överläggningarna i Region med moderaternas politik?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

     Frågor som handlar om Skåne får du rikta dig till företrädare i Region Skåne.

     • Oberoende Politisk Bedömare

      Frågor som handlar om Moderat politik ska självklart ställas till moderata politiker, eller hur.

      Region Skåne och Västra Götalandsregionen är två med Västerbotten mycket jämförbara landsting. Frågan gäller den moderata politik dom säger dig vilja styra Västerbottens Landsting med.
      Därför är det självklart på sin plats att jämföra med Landsting där Moderaterna drivit sin politik just för att se hur moderat politik fungerar i praktiken.

      Så frågorna kvarstår:

      Är det någon skillnad på den politik Moderaterna fört i Västra Götaland och Region Skåne och den Moderata politik som ska föras här?

      Kan vi räkna med liknande problem även inom Västerbottens Läns Landsting vid ett Moderat maktövertagande?

     • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Håller inte med att VGR och Skåne är jämförbara, de är mer än tre gånger så stora och har andra geografiska utmaningar/möjligheter. I Skåne styr socialdemokraterna. Om du har frågor till mina kollegor i VGR får du givetvis ställa de till dem. En ny majoritet där Moderaterna leder är självklart oprövat och måste få prövas först. Det ska ju då ställas mot hur det fungerar idag med dubbelt så långa vårdköer och kraftiga underskott för sjukvården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.