Alliansen vill fokusera på förbättrad ekonomisk styrning och valfrihet i sitt förslag till Regionplan

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna lägger en gemensam Regionplan och budget för Regionen. Det är ett svar på de styrande rödgröna partierna med Socialdemokraterna i spetsens plan som presenterades förra veckan. Allianspartierna konstaterar att ekonomin är i fritt fall och att den politiska majoriteten inte förmår att styra regionen och ha kontroll över budgeten.  Region Västerbotten lämnade förra året med ett rekordstort underskott på nära en halv miljard. Prognosen för året är närmare 800 miljoner kronor i underskott. En samlad budgetavvikelse på 10 procent. Det menar Alliansen är fullständigt oacceptabelt och måste till kraftfulla åtgärder. För att kunna vända ekonomin så behöver det av regiondirektören presenterade åtgärdspaketet på 565 miljoner kronor sjösättas med start omgående. Utvecklingen måste vändas och det börjar bli akut, säger gruppledarna för Alliansen. I Alliansens förslag till regionplan betonas förutom en ansvarsfull ekonomi och flera förslag för förbättrad styrning, även ökad valfrihet och ett större inslag av privata aktörer.

Alliansen vill öppna upp för fler vårdval. Vi är övertygad att med fler aktörer kan vi skapa ökad mångfald och ökad valfrihet.

Vidare menar Alliansen att regionen behöver att primärvården stärks, de lokala chefernas mandat utökas och medarbetarnas arbetsmiljö förbättras. 
Regionen behöver bli en attraktivare plats för företag och företagare vilket är ett särskilt fokus inom den regionala utvecklingen. 

Det behövs ett ledarskap som kan förmedla en hoppfullhet att vi kan lyckas vända utvecklingen. En ny ledning som kan lyckas balansera behovet av nödvändiga åtgärder för att få en hållbar ekonomi och samtidigt korta bland Sveriges längsta vårdköer. Allt detta är utmaningar kräver åtgärder omgående. Då krävs politisk förändringskraft och en vilja att utveckla och förbättra sjukvården, vilket något vi alla gruppledare i Alliansen är enig om.

2 kommentarer

 1. Maria Skiddi

  Hej, Nicklas,

  Jag har hört att Region Västerbotten använt pensionspengar för att fylla minushål, från en trovärdig källa, är det så?

  Sossarna har f.ö misskött landstinget hur länge som helst, och ändå röstar man på dem.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Ja, pengar som nu används till reinvesteringar skulle behöva användas till pensionsavsättningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.