(M) kritisk mot utbredd tysthetskultur inom Region Västerbotten

Region Västerbottens revisorer har genomfört en enkätundersökning i organisationen om medarbetarnas syn och upplevelser av meddelarfrihet och tystnadskultur. Revisionen konstaterar i sin rapport att omkring fyra av tio medarbetare känner inte till vad begreppet innebär.

Undersökningen visar också att nästan hälften av medarbetarna upplever att det finns, eller till viss del finns, en tystnadskultur på deras arbetsplatser. Vidare i rapporten lyfts det fram att 3 av 10 medarbetare inom sjukvården inte upplever att de öppet kan diskutera kvalitetsbrister på sin arbetsplats.

Jag ser mycket allvarligt på rapporten. Dels att det är så många medarbetare som inte har kunskap om meddelarfrihet samt att så många inte upplever att de kan diskutera kvalitetsbrister.

Jag anser att den politiska ledningen tillsammans med tjänstemannaledningen måste vidta kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med de problem som framkommer i rapporten.

Jag kommer kräva att tidigare förslag om att införa ett system för visseblåsning införs. Vidare att det sker utbildningsinsatser bland chefer och ledare för att sprida kunskap om meddelarfrihet och vikten av att kvalitetsbrister öppet kan diskuteras på arbetsplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.