(M) prioriterar jobb före bidrag

Sverige har ett ökade problem med den växande arbetslösheten. I Moderaternas förslag till statsbudget har vi skarpa förslag på hur vi kan få fler jobb i Sverige. Uppskattningsvis handlar det om 70 000 fler jobb enligt de beräkningar som går att göra med vedertagna metoder. Kritiker menar emellanåt att det är fel att minska bidragen. Jag håller inte med. Det största problemet på svensk arbetsmarknad är att det lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete. Ibland lönar det sig inte alls. Det beror på att både bidragen och skatterna på låga inkomster är höga. Den skattesänkning som vi moderater föreslår gör det mer lönsamt att ta ett arbete och att jobba fler timmar. Att det fungerar visar nationalekonomen Jacob Lundberg, som har studerat jobbskatteavdragets påverkan på sysselsättningen. Från hans forskningsresultat går det att dra slutsatsen att jobbskatteavdraget gett en sysselsättningseffekt som uppskattas till 94 000-180 000 personer.

Det finns goda skäl att se över utbetalningar av bidrag i Sverige. Nu går bidrag till bedragare istället för behövande. Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen konstaterar att närmare nio miljarder kronor, eller var tjugonde bidragskrona, betalas ut på felaktig grund. Av detta sker det utbetalningar på grund av fusk och bedrägeri motsvarande 4,5 miljarder kronor. Detta missbruk av våra gemensamma skattemedel måste stoppas. Några förslag som Moderaterna har är bland annat att införa anmälningsplikt för socialtjänsten vid misstanke om fel i folkbokföringen, begränsa hur många som får vara skrivna på samma adress samt införa bidragsbrottsenhet på Försäkringskassan.

Sverige behöver ett strategibyte som prioriterar arbetslinjen framför höjda bidrag. Först då har vi råd med satsningar på sjukvård, skola och omsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.