Äntligen vaccin och vilka är de underliggande krafterna till att det gått så snabbt?

Som ni alla följer med stort intresse så har de första människorna runt om i världen börjat få vaccin mot covid-19. Snart kommer också det första vaccinleveranserna till Sverige och Västerbotten. I början av januari kan så arbetet starta på riktigt. Så snart det blir min tur kommer jag självklart också att vaccinera mig.

Det är lätt att glömma bort vilka de underliggande krafterna är bakom att vi så snabbt kan få ett vaccin på plats. Sjukhus, forskare, myndigheter och läkemedelsbolag kan numera blixtsnabbt  ge information till varandra om viruset. Även om Kina in i det längsta försökte dölja utbrottet så publicerade de till slut information om viruset i en internationell forskningsplattform i början av januari. Bara sex dagar senare kunde tyska forskare lansera ett första diagnostiskt test för att upptäcka sjukdomen. Den 2 april bara tre månader senare fanns det 282 potentiella kandidater till läkemedel och vacciner runt om i världen. Efter alla sedvanliga forskningsstudier finns det på rekordtid färdiga vacciner som har påbörjats att masstillverkats och distribueras runt om i världen. Det är alltså vår globala öppenhet, Sveriges samarbetet inom EU och att vi har en rad globala läkemedelsbolag som möjliggör att vi har ett vaccin på plats så snabbt. Det är lätt att glömma bort just dessa företeelser som annars allt för oftast skuldbeläggs som de stora problemen i vår samtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.