Ansök om att Västerbotten ska bli en försöksregion för gårdsförsäljning

I en motion som behanlades under gårdagens regionfullmäktige ville vi Moderater att gårdsförsäljning ska starta på försök i Västerbotten. Tyvärr ville endast M och några av ledamöter i C att en försöksverksamhet ska bli verklighet. Resterande röstade nej.

  • Västerbotten har en rad av framgångsrika producenter och mikrobryggerier runt om i länet. Företag som skapar jobb, sätter Västerbotten på dryckeskartan och skapar ett ökat intresse för närproducerad dryck. Deras möjlighet att utvecklas skulle stärkas av möjligheten att sälja direkt till kunden där drycken produceras.
  • Region Skåne och Region Västmanland har redan beslutat att man ska ansöka om ett tillstånd hos regeringen om att starta gårdsförsäljning på försök. Västerbotten borde göra detsamma!
  • En statlig utredning från 2010 (SOU 2010:98) har visat att gårdsförsäljning inte skulle medföra några negativa konsekvenser för folkhälsan, men har en möjlighet att stärka näringsliv, skapa jobb och öka turismen.
  • Riksdagen har en majoritet röstat för att införa gårdsförsäljning och regeringen har med stödpartierna C och L har i sin uppgörelse att gårdsförsäljning ska utredas, vilket gör att den är en bra tidpunkt att ansöka om att bli en försöksregion.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.