Västerbotten har landets största brist på vårdplatser – ett mycket stort misslyckande av (S)

Dagens Medicin har gjort en sammanställning avseende vårdplatsbristen i Sveriges regioner. I sammanställningen används mått som speglar effekterna av en brist på bemannade vårdplatser, som beläggningsgrad, överbeläggningar och utlokaliserade patienter. Tyvärr toppar Region Västerbotten listorna för samtliga av dessa kategorier. Konsekvenserna av att inte kunna erbjuda bemannade vårdplatser är omfattande, med bristande patientsäkerhet, en mycket ansträngd arbetsmiljö för vårdpersonal och längre vårdköer som följd. Förutom att den politiska ledningen, bestående av de rödgröna, behöver låna pengar för att kunna betala ut löner, har regionen landets sämsta tillgång på vårdplatser och möjligheter att erhålla vård i tid. Det måste bli en tankeställare för den rödgröna majoriteten att faktiskt lägga fram förslag för att börja åtgärda problemen. Från Moderaterna och de borgerliga partierna har vi presenterat ett batteri av åtgärder:
✅Den administrativa överbyggnaden måste ner till nivåer innan pandemin.
✅Mängden chefer och chefsled måste minska. Vi kan inte ha fler chefer än vårdplatser på våra sjukhus.
✅Ett batteri av åtgärder för att minska hyrpersonal och förbättra regionen som arbetsgivare för vårdanställda
✅En omfattande reform av förvaltningen stärka sjukhusens självständighet med sjukhuschefer med ekonomi/ledning som ska vara till stöd för verksamheten inte tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.