Vårdplatsbristen i Västerbotten är värst i landet 

Region Västerbotten har den sämsta tillgången till vårdplatser i landet, enligt en nationell sammanställning (DM nr 7/24). Det som vägs samman är beläggningsgrad, överbeläggningar och utlokaliserade patienter, där den sammantagna bilden är urusel för Västerbotten. Konsekvenserna av att inte kunna erbjuda bemannade vårdplatser är omfattande och inkluderar bristande patientsäkerhet, en mycket ansträngd arbetsmiljö för vårdpersonal samt längre vårdköer.

Att vårdköerna blir längre visar sig i att endast 47 procent av länets invånare får sin operation eller åtgärd inom vårdgarantins gränser. I Region Jönköping får 89 procent detta. Vi står alltså inför djupgående problem med hur sjukvården fungerar. Förutom att den politiska ledningen, bestående av de rödgröna partierna, behöver låna pengar för att kunna betala ut löner, har regionen även landets sämsta tillgång på vårdplatser och möjligheter att få vård i tid. Detta måste bli en tankeställare för den rödgröna politiska majoriteten att faktiskt lägga fram förslag på att börja åtgärda problemen. Från Moderaterna och de borgerliga partierna har vi presenterat ett batteri av åtgärder.

Efter nästan 50 års oavbrutet socialdemokratiskt styre har problemen med ekonomin, den administrativa överbyggnaden, den bristfälliga personalpolitiken och de långa vårdköerna förvärrats. Utan förändring kommer länets invånare att bli allt mer skuldsatta för att finansiera utbetalningen av vårdpersonalens löner. Denna negativa trend måste brytas genom ett nytt borgerligt politiskt ledarskap.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.