Det råder stor brist på specialistläkare

Från lördagens VK där Allians för Västerbotten skriver om bristen på specialistläkare:

I landstingets verksamheter finns en mycket stor rädsla för att i framtiden inte klara personalförsörjningen när det gäller nya specialistläkare. Fyrtio procent av specialistläkarna är idag äldre än 55 år, samtidigt som läkarbristen redan nu är ett stort problem i många verksamheter.
 
 
Sedan våren 1999 har läkarutbildningen i Sverige ökat från 365 intagna studenter per termin till 805 stycken vårterminen 2011. Det är mer än en dubblering på 12 år. Hela Sverige behöver fler läkare. Därför är det bra att utbildningen finns i hela landet och att alliansregeringen satsat på fler utbildningsplatser bland annat i Umeå. Samtidigt är det hela 3000 svenska studenter som årligen väljer att studera till läkare utomlands. Därmed finns en risk att dessa väljer att inte tjänstgöra i Sverige.
 
 
En nyexaminerad läkare kan naturligtvis inte gå direkt in i sjukvården och ersätta de allt äldre specialistläkarna. Först behöver man två års allmäntjänstgöring (AT) och därefter fem års specialistutbildning (ST). Detta tar alltså minst sju år. Idag är snittåldern för personer som tar läkarexamen 27 år och specialistlegitimation 42 år.
 
 
Problemet är att den socialdemokratiska landstingsledningen inte har utökat antalet AT/ST-platser i samma takt som läkarutbildningsplatserna ökat under de senaste tolv åren.  Här finns den huvudsakliga förklaringen till bristen på specialistutbildade läkare. Landstingets politiska ledning måste agera nu. Redan till nästa år bör ytterligare 20 miljoner kronor för nya AT/ST-tjänster avsättas. Om inget sker nu kommer det om några år vara mycket svårt att lösa bristen på duktiga specialistläkare.
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
Marianne Normark (FP)
Gruppledare
Olle Edblom (C)
Gruppledare
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare
 
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.