Personliga vårdcoacher för de svårt sjuka äldre

I dag skriver jag i Västerbottens folkblads insändarsida om Personliga vårdcoacher för de svårt sjuka äldre.

Här nedan finns hela artikeln:

Idag finns det många patienter som känner sig maktlösa och vilse i vården. För att komma åt det har det prövats att införa så kallade vårdcoacher för de svårt sjuka äldre i andra landsting. De har till uppgift att hjälpa patienter att få stöd i vardagen och en helhetssyn kring medicinering samt andra åtgärder för att höja livskvalitén. Erfarenheterna från de landsting som prövat vårdcoacher har gett mycket goda resultat.

En vårdcoach är en specialutbildad sjuksköterska som hela tiden håller kontakt med den svårt sjuka äldre och hjälper henne att få rätt vård och stöd i behandlingen vid rätt tidpunkt.  Varje patient som kan undvika akuten genom att istället ha en förbokad besökstid genom vårdcoachern skapar mer utrymme för andra på akuten samtidigt som det höjer livskvalitet hos den svårt sjuka.  

Det är en investering som kommer att återbetalas till samhället många gånger om. Befolkningen i Västerbotten blir allt äldre och i och med det blir även fler sjuka. Nya idéer och satsningar krävs för att säkra och trygga vården. Vårdcoacher är en bra modell som hjälper patienter att komma rätt i vården. Moderaterna i Västerbottens läns landsting vill  införa en modell med vårdcoacher för att skapa en tryggare miljö för den som är svårt sjuk.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.