Vårdvalet ökade konkurrenskvalitén

Konkurrensverket kom nyligen ut med en rapport om vårdvalet där de konstaterar att det ökat valfriheten och stärkt kvalitetskonkurrensen mellan de olika vårdcentralerna. Rapporten hävdar att förutsättningarna för kvalitetskonkurrens är stora men att landstingen kontinuerligt har en uppgift för att utveckla nya system som kan vara till hjälp. I Västerbotten finns det extra många skäl till att se över hur konkurrensen kan öka.
 
Enligt rapporten inrättas de flesta vårdcentralerna i storstäder och tätbefolkade områden där framkomligheten är enkel. Bara en vårdcentral har öppnats i ett glesbygdsområde. Det råder heller inga konstigheter att vårdgivaranda väljer att etablera sina vårdcentraler i storstadsområden med tanke på hur många invånare som bor där. Ur ett geografiskt perspektiv har hela 79 procent av invånarna i hela landet mindre än fem minuters bilkörning till näst närmaste vårdcentral. Skillnaderna är däremot stora mellan länen.
 
Det mest glädjande i rapporten är att tre av fyra aktivt valt vilken vårdcentral de vill gå till. Att själv få välja stärker patientens att om den inte är nöjd kunna välja någon annan vårdcentral. Det gör att varje vårdcentral ständigt måste jobba med sitt kvalitetsarbete och fortsätta att ständigt utveckla sig för att få behålla sina patienter.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. jon

    Vad glädjande att skattepengarna äntligen får något syfte! Tidigare har alla vårdpengar bara gått till löner till riktiga arbetare, våra underbara läkare, sskor, uskor, städare och vaktisar. Men nu hamnar äntligen en portion i kapitalets fickor, grattis på kvinnodagen alla uskor och sskor!

  2. Nicklas Sandström

    Svar till jon (2012-03-08 11:37)
    Nu visar det sig att personal såväl trivs och många gånger tjänar bättre på privat drivna alternativ till det offentliga. Är väl jättebra att offentligt anställda får fler arbetsplatser att välja på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.