Debatten om vinst i vården är överdriven

Debatten om att förbjuda vinst i vården har åter kommit upp i debatten, inte minst eftersom Socialdemokraterna har djupa splittringar i den frågan. Från de ivriga förbudsivrarna har siffror om 10-20 procents vinstmarginaler har används. Nu visar en genomgång av samtliga 10 700 företag i branschen att vinstutdelningen år 2011 uppgick till 1,9 procent av omsättning vilket motsvarar 1,6 miljarder kronor. Av det sammanlagda resultatet efter skatt på 4,5 miljarder kronor återinvesterades 3 miljarder i företagen. Dels visar siffrorna att vinsterna är oerhört små, få privata företag skulle klara sig på en sådan vinstmarginal, det andra är att två tredjedelar av vinsten återinvesteras tillbaka i verksamheten. Slutsatsen är att debatten om vinst i vården är oerhört överdriven samt att den vinst som görs återinvesteras i verksamheten.
 
Vill framförallt framhålla att privata initiativ är varmt välkomna inom vården för att kunna erbjuda valfrihet för patienter och brukare, det tycker jag är den största vinsten med att få en mångfald av offentliga och privata utförare inom vård och omsorg.  
 
 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Men- en lek med siffror är inte vad vi behöver. Jag skall inte nämna en enda siffra här, men du nämner inte alla övervinster som skeppats ut till skatteparadisen. Vinster från vård och omsorg, men även från dom privata skolorna.

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Så du menar att privata vårdföretagare i princip utövar välgörenhet?
  Varför ska privata vårdföretag skattefinansieras?
  Är utökad privat vård i vårat län, erat svar på de besparings nedskärningar vi nu ser inom landstinget?

 3. Håkan Tenelius

  Bra att du bidrar till att hyfsa debatten. Vi kommer om någon månad att redovisa vad företagen investerar i, och hur kapital har tillförts verksamheterna. Det borde göra det ännu tydligare att lönsamma företag bygger upp välfärden istället för att dränera den på resurser.

  Håkan Tenelius, näringspolitisk chef i Vårdföretagarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.