Rapport: Vårdvalsreformen har inte undanträngningseffekter

Vårdvalet i primärvården har inte inneburit några absoluta undanträngningseffekter, enligt en ny rapport. Rapporten kommer från Myndigheten för vårdanalys som undersökt vårdvalets effekter i Skåne och Landstinget i Östergötland, som har haft vårdval sedan 2009, samt Stockholms läns landsting som införde vårdval den 1 januari 2008.
 
Enligt myndighetens analys finns inga tydliga tecken på att vissa patientgrupper har ökat sitt vårdutnyttjande i primärvården medan andra har minskat det, det vill säga att vårdvalet skulle ha inneburit några absoluta undanträngningseffekter.
 
Både patienter med stora vårdbehov och befolkningen som helhet har gjort fler besök i primärvården. Befolkningen som helhet har ökat sitt vårdutnyttjande i större utsträckning än personer med stora vårdbehov. Denna utveckling var tydligast i Region Skåne. I Stockholms läns landsting hade andelen läkarbesök med enklare diagnoser ökat mest.
 
Antalet läkarbesökt per invånare på mottagning och i hemmet ökade med drygt 20 procent mellan 2006 och 2011 i primärvården i Sverige. I snitt gjorde varje individ 1,5 läkarbesök i primärvården 2011 jämfört med cirka 1,2 besök 2006.
 
Myndigheten har också tittat på hur vårdvalet uppfattas. Tre av fyra personer tycker att möjligheten att byta vårdgivare är bra medan 2 procent är negativt inställda. De som har en högre inkomst uppgav att de var mer nöjda med vårdvalet än övriga.
 
Jag tycker rapporten är ett viktigt inspel i vårdvalsdebatten där dess motståndare menat på att vårdvalet trängt undan grupper som har ett större behov av vård. Nu finns en tydlig rapport som visar att så inte är fallet. 
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.